Inflaţia a scăzut în iunie, ca urmare a reducerii preţurilor volatile

0
353

Rata anuală a inflaţiei a scăzut, în iunie, la 7,93 la sută, de la 8,34% în mai, ca rezultat al reducerii preţurilor volatile ale alimentelor, p

otrivit unui comunicat de presă al BNR. Banca centrală precizează că nivelul de 7,93% include încă efectul de runda întâi al majorării cotei standard a TVA. „Rata anuală a inflaţiei de bază (…) s-a menţinut, însă, la nivelul de 4,7 la sută – nivel înregistrat încă din luna aprilie 2011, decelerarea fiind frânată de inerţia propagării şocurilor adverse anterioare şi de prezenţa unui efect de bază pe segmentul alimentelor procesate. Evoluţia favorabilă a preţurilor volatile ale alimentelor, coroborată cu disiparea completă a efectului de runda întâi al şocului majorării TVA, în iulie 2010, sunt prevăzute a conduce la accelerarea procesului de dezinflaţie în lunile imediat următoare”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, din cele mai recente date statistice reiese că producţia industrială şi exporturile şi-au continuat trendul ascendent. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregată persistă, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat, centrată pe segmentul corporaţiilor, rămâne modestă şi în contextul accentuării riscurilor legate de evoluţia crizei datoriilor suverane din zona euro, dar şi al unor semnale privind o relativă încetinire a redresării economice în această zonă.

Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă îmbunătăţirea perspectivei inflaţiei pe termen scurt, ca urmare a disipării efectului de runda întâi al majorării TVA, în linie cu anticipările BNR privind încheierea ciclului de manifestare în economie a efectelor şocului de ofertă aferent acesteia, a calmării tensiunilor pe pieţele internaţionale ale produselor alimentare şi a unui preconizat impact favorabil al ofertei agricole interne, arată comunicatul băncii centrale. Pe de altă parte, însă, riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflaţiei rămân semnificative, având ca sursă calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate, volatilitatea fluxurilor de capital în contextul posibilelor evoluţii ale crizei datoriilor suverane din UE şi SUA, precum şi incertitudinile privind comportamentul preţurilor internaţionale ale materiilor prime.

„În acest context, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se menţionează în documentul BNR.