Franţa: Noapte calmă, incidente sporadice

0
352

Președintele Emmanuel Macron a convocat o reuniune la Palatul Élysée cu premiera Elisabeth Borne și cu miniștrii implicați în criza apărută după moartea tânărului de 17 ani din Nanterre care a fost împușcat de un polițist după refuzul de a opri pentru un control. Pe agenda liderului de la Élysée s-a aflat întâlnirea cu președinta Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet și cu președintele Senatului, Gérard Larcher. Semnalul este unul clar, de implicare pe toate palierele, pentru revenirea la calm și restabilirea ordinii.

La orele prânzului, în semn de susținere a primarului din L’Haÿ-les-Roses, primarii și locuitorii din mai multe orașe și comune au ieșit in fața clădirilor primăriilor, într-un gest simbolic de mobilizare civică. Astăzi, președintele Emmanuel Macron îi va primi la Palatul Élysée pe cei peste 220 de primari din localitățile cele mai afectate de ultimele nopți de revolte.

Între timp, cei care au înregistrat pagube din cauza incendiilor, vandalizării și jafurilor vor face o evaluare a distrugerilor iar firmele de asigurări vor accelera procedurile de despăgubire. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire a anunțat că vor fi amânări de la plata unor taxe și impozite pentru comercianții care au magazinele distruse. Vor fi mai multe fonduri disponibilizate de guvern și de autoritățile locale pentru renovări, reconstrucție, iar acolo unde este cazul și despăgubiri punctuale.