Belgia – Brazilia şi Franţa – Uruguay, sferturile de foc

0
218

Deşi Japonia părea cea mai slabă echipă ajunsă în optimile Mondialului (alături de Rusia, dar măcar aceasta are statutul de gazdă), belgienii au suferit mult pentru a trece mai departe.  Cu un sfert de oră înainte de final, niponii aveau 2-0, deoarece speculaseră inteligent starea de reverie a apărătorilor adverşi, cu Vertonghen şi Kompany în poziţie de seppuku. Dacă mai era vreun spaniol de ironizat la Mondial, acesta era selecţionerul Belgiei, Roberto Martinez, care schimbase sistemul de joc într-un 3-4-3, făcut arşice de niponi, şi îl lăsase acasă pe unul dintre cei mai buni mijlocaşi din lume, Radja Nainggolan. Şi totuşi, Martinez a avut un moment de inspiraţie la dubla schimbare din minutul 65, fiindcă Fellaini şi Chadli au adus golurile calificării. Prima ripostă a „dracilor roşii” a fost bara lui Hazard, care avea să fie declarat „omul meciului”. Belgienii au speculat în sfârşit la faze fixe talia superioară, egalând din goluri cu capul. Vertonghen şi-a spălat din păcate cu o „boltă” care l-a surprins pe portarul asiatic, apoi Fellaini a sărbătorit prelungirea contractului cu Man United cu golul egalizator. Niponii au îndrăznit să atace în prelungiri, dar naivitatea le-a fost taxată pe contraatac. Meunier a legat cele două careuri cu o cursă de 80 de metri, Lukaku a avut sclipirea de a lăsa mingea să ajungă la Chadli şi Belgia a întors rezultatul la ultima fază, asigurându-şi un duel cu Brazilia în sferturi.

Brazilia pare să aibă traseul Spaniei din 2010. În Africa de Sud, ibericii s-au împiedicat în primul meci de Elveţia, apoi au câştigat tot, primind doar 2 goluri şi au cucerit trofeul. Selecao a remizat cu Ţara Cantoanelor la debutul în turneul din Rusia, dar au adunat 3 succese la rând fără gol primit şi este deocamdată în sferturi. Pe „Cosmic Arena” din Samara, Mexic a început curajos meciul, oferind impresia că poate produce o nouă surpriză, după cea cu Germania. Cu veteranul Marquez (39 de ani) titular, nord-americanii au fost mai periculoşi în prima jumătate de oră, în special pe contraatacurile purtate pe partea lui Fagner, a treia soluţie ca fundaş dreapta a Braziliei, după Dani Alves şi Danilo, ambii accidentaţi. De la vestiare naţionala Cariocas a ieşit mai inspirată, iar Neymar a alunecat spre mingea centrată de Willian şi a marcat al doilea gol la Mondial. Mexicanii n-au mai fost lucizi şi au primit pe final lovitura decisivă, de la Firmino, abia intrat pe teren, care a fructificat şutul neconcretizat al lui Neymar.

Ieri s-au jucat ultimele două optimi, iar astăzi şi mâine sunt zile de pauză. În sferturi vom avea: Uruguay – Franţa, vineri, de la ora 17, la Nijni Novgorod, Croaţia – Rusia, sâmbătă, ora 21, la Soci, Brazilia – Belgia, vineri, ora 21, la Kazan, Columbia/Anglia – Suedia/Elveţia, sâmbătă, ora 17, la Samara.