Un nou succes obţinut de elevii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”

0
915

diploma 1Un nou succes de prestigiu obţinut de elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, la un concurs internaţional de matematică desfăşurat în Serbia – una dintre cele patru echipe ale României a obţinut cel mai bun punctaj şi a luat cupa.

În perioada 26 iunie – 1 iulie, la Belgrad s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a „Mathematical Grammer School Cup” (Mathematics – Physics – Informatics), unde au fost prezente 33 de echipe formate din câte patru elevi, din 13 ţări din Europa: Marea Britanie, Bulgaria, Croaţia, Italia, Germania, Ungaria, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Srbska, Rusia şi, nu în ultimul rând, România. Ţara noastră a fost reprezentată de şase grupări (două din Bucureşti, două din Constanţa şi câte unul din Prahova şi Dolj). Din judeţul nostru, a participat, sub numele „România IV”, un „team” de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”,  format din Vlad Ciuperceanu (clasa a VII-a), Maria Dincă, Ion Emanuel Crăciunescu (ambii în clasa a IX-a) şi Denisa Drăghia (clasa a X-a), însoţiţi de prof. Nelu Lucian Tuţescu (matematică) şi Camelia Buzatu (fizică). A fost o competiţie care a avut trei componente – matematică, fizică, informatică.

Copii şi profesori minunaţi

diploma 2Cel care oferă detalii este prof. Nelu Lucian Tuţescu, omul care a fost lângă elevi duminică de duminică, timp de aproape o jumătate de an. «Sunt copii minunaţi, care au participat an de an la concursuri şi Olimpiade, iar Ion Emanuel Crăciunescu a obţinut, în acest an, locul al II-lea la Olimpiada Naţională de matematică. Am luat, în Serbia, patru medalii de aur la matematică şi am fost echipa care a obţinut cel mai bun punctaj, cumulat, astfel că am cucerit Cupa. Între noi şi cei de pe locul doi a fost o diferenţă de 15 puncte. Maria Dincă a luat „aur”, pe lângă matematică, şi la fizică, iar Denisa Drăghia a cucerit „bronzul” la fizică. Mulţumiri profesorilor Mioara Ionescu şi Marin Popa (matematică), Camelia Buzatu, Magdalena Panaghianu, Mihaela Iancu şi Marian Ciuperceanu (fizică), oamenii care s-au ocupat de pregătirea copiilor, la care au contribuit şi cei din conducerea unităţii – prof.  Carmen Ştefănescu (director) şi prof. Ileana Didu», a precizat prof. Tuţescu.

Un concurs care este apreciat

diplomaParticiparea la concursul din Serbia a fost un eveniment în sine, condimentat, pe lângă orele de competiţie, şi cu vizite în locuri istorice sau cu discuţii între participanţi, între aceştia fiind legate prietenii de viitor. „Fiecare participant şi-a plătit cazarea şi masa – 200 de euro –, iar pentru doi dintre elevi s-a recurs la o sponsorizare din partea mea, a Cameliei Buzatu şi a Mihaelei Iancu, deoarece încurajăm elevii care provin din familii cu venituri modeste. Transportul a fost oferit gratuit de Camelia Buzatu şi soţul acesteia. Copiii au vizitate locuri istorice din Belgrad şi din împrejurimi şi au rămas cu impresii plăcute. Au fost efectuate inclusiv croaziere pe Dunăre şi pe râul Sava. Suntem prezenţi în al IV-lea an consecutiv şi sperăm la rezultate la fel de bune şi în viitor ”, a mai spus prof. Tuţescu.

Rezultatele nu puteau rămâne fără urmări din partea conducerii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. „Ceea ce au obţinut copiii şi profesorii demonstrează că la noi nu s-a intrat în vacanţă şi că se învaţă în continuare. A fost o participare utilă , care îşi va arăta beneficiile”, a menţionat prof. Carmen Lucia Ştefănescu, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.