Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, despre situaţia din închisori: Nu avem perspectiva unui colaps

0
161

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că este îngrijorat pentru situaţia din penitenciare, însă că are în vedere mai multe măsuri, printre care construcţia a două noi închisori. Precizările, după ce şeful ANP, Marian Dobrică, ar fi spus că sistemul judiciar se află în pragul colapsului.

inchisoare-«Îngrijorare ne exprimăm toţi. Noi avem cealaltă perspectivă, optimistă de soluţionare a problemelor din penitenciare şi nu perspectiva unui posibil colaps. Avem decizia pilot a Curţii Europene. Decizia nu spune că la finalul celor şase luni problemele să fie soluţionate. (…) Că dacă spui „construim două penitenciare”, nu îşi face nimeni iluzia că în şase luni construieşti pentru că nu se poate nici fizic, nici juridic. Avem în vedere ceea ce v-am spus de foarte multe ori: măsuri de ordin legislativ, logistic, de modernizare a penitenciarelor actuale, de extindere pentru pavilioane la penitenciarele existente, de construcţie a două noi penitenciare, pe moment», a declarat Tudorel Toader.

Precizarea a fost făcută după ce directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ar fi spus, în cadrul unei conferinţe referitoare la decizia pilot a CEDO privind condiţiile de detenţie din România, că sistemul judiciar e aproape de colaps, fiind probleme în sistemul penitenciar. Acesta a precizat că ar exista soluţii pentru supraaglomerarea din închisori însă “ne e frică să le aplicăm”, făcând referire la alternativa la încarcerării.