Închisoare cu executare pentru lichidatorul judiciar prins cu şpagă

0
360

tribunalConstantin Florescu, craioveanul de 61 de ani, lichidator judiciar, care a cerut administratorului unei firme aflată într-un proces de faliment 3.000 de euro şpagă pentru a-i întocmi un raport favorabil, astfel încât să nu atragă răspunderea patrimonială, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Sentinţa a fost pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute de judecătorii de la Tribunalul Dolj, nu este definitivă, iar bărbatul, care a recunoscut comiterea faptelor în faţa instanţei, rămâne, în continuare, după gratii.

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat vineri, 1 iulie a.c. sentinţa în dosarul lui Constantin Florescu, de 61 de ani, din Craiova, lichidatorul judiciar trimis în judecată în luna martie pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Bărbatul a recunoscut comiterea faptelor în faţa judecătorilor, a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă şi a fost condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare. În plus, timp de 4 ani după executarea pedepsei bărbatului îi este interzis să mai fie practician în insolvenţă: „condamnă pe inculpatul Florescu Constantin la pedeapsa de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev de art 66 alin 1 lit a, b şi g NCP, lit g constând în interzicerea profesiei de practician în insolvenţă pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei principale. În baza art 291 alin 1 NCP cu aplic art 396 alin 10 cpr pen condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Inculpatul Florescu Constantin va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor obligatoriu de 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Florescu Constantin durata reţinerii şi arestării preventive de la 27.02.2016 şi în continuare la zi. Menţine arestarea preventivă a inculpatului. În baza art.112 alin.1 lit.e NCP rap.la art.289 alin.3 NCP, art.291 alin.2 NCP dispune confiscarea specială, a sumei de 1000 euro consemnată în procesul verbal din 26.02.2016. În baza disp.art 274 alin. 1 cpr pen obligă pe inculpat la 700 lei cheltuieli judicare statului – fond şi urmărirea penală. Cu apel. Pronunţată în şedintă publică”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Atât procurorii, cât şi inculpatul pot face apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova. puscarie

Prins în flagrant pe 26 februarie a.c.

Reamintim că, pe 17 februarie a.c., Camelia I. a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj despre faptul că, în cursul lunii ianuarie 2016, Constantin Florescu, în calitate de lichidator judiciar, într-un dosar înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj sub nr. 5543/63/ 2014/a1, vizând procedura falimentului, i-a pretins concubinului său, Creţu Florin Lucian, administrator al SC “LU&LU” SRL, diverse sume de bani pentru a-l favoriza pe acesta în cadrul procedurii falimentului, în sensul întocmirii unui raport care să nu atragă răspunderea patrimonială. În denunţ, femeia a povestit că, pe 22 ianuarie a.c. a avut loc o întâlnire la supermarket-ul Kaufland – Craioviţa Nouă, pe parcursul căreia Florescu i-a pretins lui Creţu suma de 10.000 lei. Întrucât două zile mai târziu Creţu urma să părăsească ţara, Florescu i-a spus că de remiterea sumei să se ocupe concubine sa. Ulterior, pe 18, respectiv 24 februarie, între denunţătoare şi Florescu Constantin au avut loc două întâlniri, pe parcursul cărora lichidatorul judiciar i-a pretins femeii suma de 3.000 euro, susţinând că 1.000 euro din aceşti bani erau destinaţi magistratului judecător desemnat cu soluţionarea dosarului de faliment. Cei doi au stabilit ca vineri, 26 februarie a.c., la ora 11.00, să se întâlnească în parcarea magazinului Billa, din Craiova, pentru remiterea unei tranşe de 1000 euro, astfel că anchetatorii au pus la punct detaliile flagrantului: „În dimineaţa zilei de 26.02.2016, în jurul orelor 10:40, denunţătoarea  s-a deplasat în parcarea magazinului BILLA, poziţionându-se în apropierea uşilor de acces în punctul comercial, iar după circa cinci minute şi-a făcut apariţia şi Florescu Constantin. Cei doi au purtat discuţii timp ce circa 8-10 minute, timp în care inculpatul i-a dat asigurări denunţătoarei că o parte din suma pretinsă anterior (1.000 euro)  va fi remisă magistratului judecător de la Tribunalul Dolj, arătându-şi disponibilitatea de a completa cu banii proprii diferenţa, iar la finalul acestora denunţătoarea Iacob Lavinia Camelia i-a remis lichidatorului Florescu Constantin suma de 1000 euro, pe care acesta i-a introdus într-un  portmoneu, de culoare neagră,  pe care l-a pus în buzunarul din spate  partea dreaptă al pantalonilor tip blue-jeans, cu care era îmbrăcat”, au reţinut procurorii în rechizitoriu. Inculpatul a fost reţinut, apoi arestat preventiv, fiind şi acum în spatele gratiilor.