12 ani de închisoare după ce şi-a omorât partenerul de pahar cu un lemn de la sobă

0
326

Un bărbat de 28 de ani, din comuna doljeană Amărăştii de Jos, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru omor, după ce, astă iarnă, şi-a agresat un consătean cu care băuse toată noaptea. Cei doi, beţi fiind, s-au apucat la ceartă, iar autorul a pus mâna pe un lemn de la sobă şi l-a lovit pe celălalt bărbat până n-a mai mişcat. La aproximativ o săptămână după agresiune, victima a decedat, la spital. Sentinţa, pronunţată luni de instanţă, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, şi, pentru că inculpatul şi-a recunoscut fapta, s-a dispus disjungerea cauzei pe latură civilă, în această privinţă procesul urmând să continue la Tribunalul Dolj.

Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat, luni, 1 iulie a.c., pe inculpatul Viorel Florin Dinu Mic, de 28 de ani, din comuna Amărăştii de Jos, la 12 ani de închisoare cu executare, pentru comiterea infracţiunii de omor. Sentinţa a fost pronunţată cu aplicarea prevederilor art. 320 Cod de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă în cazul în care autorul îşi recunoaşte fapta, judecătorii menţinându-i lui Mic arestarea preventivă. „Condamnă pe inculpatul Mic Dinu Viorel Florin la pedeapsa principală de 12 ani închisoare şi la pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 alin.1, lit.a şi b C.pen., mai puţin dreptul de a alege, pe o durată de 4 ani cu începere de la data executării pedepsei principale. În baza art.88 C.pen. deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive a inculpatului din 15.12.2012 la zi. În baza art.71 alin.2 C.pen. dispune aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a,b C.pen. mai puţin dreptul de a alege, pe durata executării pedepsei. În baza art.350 alin.1 C.pr.pen. dispune menţinerea stării de arest preventiv a inculpatului. În baza art.118 lit.b C.pen. dispune confiscarea unei bucăţi de lemn esenţă stejar, în lungime de 36 cm iar grosimea la un capăt de 6 cm, iar la celălalt capăt de 4 cm folosită de inculpat la săvârşirea faptelor. Obligă inculpatul la plata sumei de 1900 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 400 lei reprezintă onorariu avocat oficiu ( la urmărirea penală). Disjunge acţiunea civilă a părţilor civile Niţescu Mihaela, Gavrilă Constantin Florin, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi Blăgan Ileana Cristina şi fixează termen pe data de 16.09.2013”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj, hotărârea, ce are numărul 294, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Viorel Florin Dinu Mic a ajuns în spatele gratiilor în luna decembrie 2012, după ce, pe fondul unui conflict spontan şi a consumului de alcool l-a lovit cu o bucată de lemn, în mod repetat, în special în zona capului, pe Marian Gavrilă, de 48 de ani, din Amărăştii de Jos.

Au băut până s-au apucat la ceartă

Din cercetările efectuate de poliţişti şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a reieşit că, pe 6 decembrie 2012, Viorel Florin Dinu Mic, care locuia singur, în casa părinţilor săi şi îşi câştiga existenţa muncind cu ziua pe la localnici, a mers cu un prieten la muncă, la un consătean, unde, după ce au termina treaba, au băut câte o bere şi o ţuică. În jurul orei 17.00, cei doi au plecat către casă, însă au făcut un „popas” la magazinul din localitate, unde s-au întâlnit cu Marian Gavrilă, de 48 de ani, din localitate. Aici au mai băut, toţi trei câte o bere, apoi au luat pastă de mici şi o sticlă de 2,5 l de bere „la pachet” şi s-au oprit la locuinţa lui Mic. Au mâncat şi au băut până pe la 01.30, când prietenul lui Mic a plecat. Gazda şi Gavrilă au rămas în continuare la băut de vin, până în jurul orei 02.30, când, pe fondul stării de ebrietate, au început să certe. „În acest context, inculpatul a luat un lemn de foc, de esenţă stejar, de lângă sobă, şi l-a lovit cu acesta pe G.M., de mai multe ori, în zona capului, peste umărul stâng şi drept, suprascapular şi peste braţe”, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a autorului. În urma loviturilor primite, victima a căzut în holul casei, iar inculpatul s-a dus la un vecin, pe care l-a rugat să-l sune pe tatăl său şi apoi să cheme o ambulanţă. La faţa locului au sosit poliţiştii şi o ambulanţă care l-a preluat pe bărbatul agresat şi l-a adus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a rămas internat. La momentul internării, medicii legişti au stabilit că victima suferise leziuni ce ar fi necesitat pentru vindecare 80 – 90 de zile de îngrijiri medicale, cu punerea în primejdie a vieţii. S-a deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de omor, însă Viorel Florin Dinu Mic nu a fost arestat atunci. Pe 12 decembrie victima sa, Marian Gavrilă, a fost operată, însă medicii n-au mai putut face mare lucru, Gavrilă decedând pe 15 decembrie 2012, ca urmare a complicaţiilor survenite în urma loviturilor primite.

În aceeaşi zi, pe 15 decembrie, Mic a fost ridicat de la domiciliu şi prezentat instanţei de judecată, care i-a emis mandat de arestare preventivă, prelungit, ulterior, până la zi. Pe 4 martie 2013 Viorel Florin Dinu Mic a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de omor, iar luni şi-a aflat pedeapsa.