Vasile Jianu, fostul primar al comunei Sadova, condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

0
711

Fostul primar al comunei doljene Sadova, Vasile Jianu, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Craiova, joi, 31 mai a.c., la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual. Este vorba despre un contract acordat fără respectarea prevederilor legale firmei Gega Construct SRL, pentru modernizarea centrului civic din satul Damian. În același dosar, administratorul societății comerciale care a făcut lucrările a primit tot 3 ani de închisoare cu suspendare, iar contabila Primăriei din Sadova – 2 ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova l-au trimis în judecată, în anul 2014, în acest dosar, pe primarul (la acea vreme) Vasile Jianu pentru că, în 2009 a încredințat direct, fără respectarea procedurilor legale, către SC GEGA CONSTRUCT SRL, reprezentată de administratorul Ștefan Costache, un contract privind modernizarea centrului civic din satul Damian, comuna Sadova. Administratorul firmei a întocmit situații fictive de lucrări, în baza cărora ar fi încasat, în total, de la Primăria Sadova suma de 101.657 de lei. Contabila Lucreția Tudor a fost acuzată că a semnat ordinele de plată în baza cărora au fost decontate lucrările neexecutate în lipsa documentelor care să justifice executarea și recepția lucrărilor. Astfel, Vasile Jianu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual ambele în formă continuată, administratorul Ștefan Costache pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar contabila Lucreția Tudor a fost acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Joi, 31 mai a.c., Judecătoria Craiova a pronunțat sentința, cei trei fiind condamnați la pedepse cu suspendare: „aplică inculpatului JIANU VASILE pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 (trei) ani închisoare. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 3 (trei) ani închisoare, stabilind un termen de încercare de 5 ani.  (…) Aplică inculpatului COSTACHE ŞTEFAN pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 (trei) ani închisoare. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 3 (trei) ani închisoare, stabilind un termen de încercare de 5 ani.(…) Condamnă pe inculpata TUDOR LUCREŢIA la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuzul în serviciu contra intereselor publice în formă continuată. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 2 (doi) ani închisoare, stabilind un termen de încercare de 4 ani”. În plus, instanța a dispus ca cei trei să achite 81.657,55 lei reprezentând prejudiciu material nerecuperat. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, însă fostul primar mai are două dosare în care este inculpat, fiind în curs de judecare.