Atacuri teroriste în Londra

0
243

atac-terorist-londra-728x300Un individ a lovit cu un vehicul, aparent intenţionat, un grup de pietoni, în centrul oraşului britanic Londra, anunţă poliţia, potrivit BBC News online. Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte 30 au fost rănite în atacurile comise sâmbătă seară în centrul Londrei, iar cei trei presupuşi autori au fost împuşcaţi mortal de agenţii serviciilor de securitate, anunţă Scotland Yard astăzi dimineaţă. Atacurile, considerate de autorităţi de tip terorist, intervin cu doar câteva zile înaintea scrutinului parlamentar anticipat din Marea Britanie şi la mai puţin de două săptămâni după ce un terorist sinucigaş a omorât 22 de persoane şi a rănit alte zeci la concertul artistei pop americane Ariana Grande desfăşurat în oraşul britanic Manchester.

Un militant islamist a intrat intenţionat cu o autoutilitară într-un grup de pietoni, sâmbătă în jurul orei 22.30 (duminică, 0.30, ora României), în zona London Bridge. După primul atac, şoferul vehiculului şi alţi doi islamişti au coborât şi au început să atace oamenii la întâmplare pe străzi şi în restaurante, folosind cuţite. Şase persoane au fost ucise, iar alte 30 au fost rănite în atacurile produse în zonele London Bridge şi Borough Market, în centrul capitalei Marii Britanii. Agenţii serviciilor de securitate i-au împuşcat mortal pe cei trei presupuşi autori ai atacurilor teroriste, în zona Borough Market.

“Din păcate, şase oameni au murit, în afară de cei trei atacatori împuşcaţi mortal de poliţie”, a declarat duminică dimineaţă, potrivit agenţiei Reuters, Mark Rowley, şeful Direcţiei antiteroriste a Poliţiei metropolitane londoneze (Scotland Yard). Autorii atacurilor purtau veste asemănătoare cu cele explozive, dar s-au dovedit a nu fi reale.

În urma atacului de la London Bridge şi Borough Market, reprezentanţii Serviciul de Ambulanţă din Londra au declarat că cel puţin 30 de persoane au fost transportate la şase spitale din capitala britanică. “Am decretat stare de urgenţă majoră şi continuăm să lucrăm îndeaproape cu alţi membri ai servicilor de urgenţă”, se arată într-un comunicat al Serviciului de Ambulanţă din Londra.

Atacurile comise sâmbătă seară în centrul Londrei sunt tratate de autorităţi ca fiind un “potenţial atac terorist”, a transmis premierul Marii Britanii, Theresa May. “Incidentele din Londra sunt considerate un posibil act terorist. Investigaţia se desfăşoară cu rapiditate, gândurile mele sunt la cei afectaţi de aceste evenimente groaznice”, a comunicat Theresa May. Premierul a convocat pentru duminică dimineaţă o reuniune de urgenţă cu şefii serviciilor de securitate.

Poliţia metropolitană londoneză a transmis următorul comunicat:La ora 00.25 (2.25, ora României), incidentele din zonele London Bridge şi Borough Market au fost declarate drept teroriste”.

Atacurile comise sâmbătă seară în centrul Londrei se aseamănă cu atentatele produse în ultimul an în Franţa, Germania şi Marea Britanie, fiind, cel mai probabil, inspirate de reţeaua teroristă Stat Islamic. Optzeci şi cinci de persoane au fost ucise, iar alte 307 au fost rănite, în iulie 2016, într-un atac cu camion comis în oraşul francez Nisa de un simpatizant al reţelei teroriste Stat Islamic. În decembrie 2016, un terorist Stat Islamic a intrat intenţionat cu un autocamion în persoanele adunate la un Târg de Crăciun organizat în Berlin, omorând 12 persoane şi rănind alte 56. În martie 2017, un islamist a lovit intenţionat cu un vehicul mai multe persoane, în zona Westminster din Londra, atacul, revendicat tot de reţeaua teroristă Stat Islamic, soldându-se cu moartea a cinci persoane.