La etapa pe companie, în 2016  / „Trofeul Electricianului” – 12 premianţi

0
907

Etapa pe companie a celei mai importante competiţii profesionale din domeniul energetic a anului 2016 a oferit electricienilor din cele şapte judeţe în care CEZ Distributie îşi desfăşoară activitatea, ocazia să lucreze “sub tensiune”. Cei 69 de electricieni înscrişi în concurs au susţinut probe teoretice şi practice, sperând să obţină cel mai râvnit premiu din energie – “Trofeul Electricianului”.

cez 2Competiţia, aflată la cea de-a 37-a ediţie, a trezit de-a lungul timpului, interesul şi implicarea unui număr tot mai mare de profesionişti dornici să demonstreze că perfecţionarea continuă este o necesitate şi o iniţiativă demnă de lăudat. Etapa pe companie este faza premergătoare celei naţionale şi le-a oferit angajaţilor oportunitatea să se antreneze şi să demonstreze că locul lor este pe podium. Trecând de emotiile probei teoretice, concurenţii au înfruntat joi, 02 iunie 2016, probele practice, desprinse din activitatea lor zilnică. Ei au avut ocazia să demonstreze că îşi cunosc foarte bine meseria şi că merită premiul cel mare. Primii trei clasaţi la cele patru specialităţi: „Exploatare reţele de distribuţie MT, JT”, „Exploatare staţii 110 kV”, „Electrician PRAM” şi „Electrician măsură şi verificări grupuri de măsură” vor îmbraca tricoul CEZ Distribuţie la faza naţională a concursului, unde vor concura cu electricieni din toată ţara, în cursa pentru marele premiu.

Patru specialităţi

cezLa specialitatea de concurs „Exploatare reţele de distribuţie MT, JT”, locul I a fost obţinut de către Tomiţă Bărbulescu – Centrul de exploatare judeţean MT/JT Mehedinţi; locul al II-lea: Daniel Paraschiv – Centrul de exploatare judeţean MT/JT Teleorman şi locul al III-lea: Gheorghe Poenaru – Centrul de exploatare judeţean MT/JT Gorj. La cea de-a doua specialitate, „Exploatare staţii 110 kV”, locul I a revenit lui Vlăduţ Viorel – Centrul de Exploatare 110 kV Gorj; locul al II-lea a fost obţinut de Gheorghe Niţă – Centrul de Exploatare 110 kV Argeş; şi tot pe podium dar pe poziţia a-III-a a urcat Gheorghe Grecu – Centrul de Exploatare 110 kV Dolj. Specialitatea de concurs „PRAM” i-a oferit lui Ion Ciocea – Centrul de Exploatare 110 kV Mehedinţi, locul I;  Doru Motorga – Centrul de Exploatare 110 kV Mehedinţi, locul al II-lea şi Dumitru Negrila de la Centrul de Exploatare 110 kV Gorj, un onorabil loc III. La categoria „Electrician măsură şi verificări grupuri de măsură”: locul I: Silviu – Adrian Barboi – Centrul de Exploatare 110 kV Vâlcea; locul al II-lea: Gheorghe Simion – Centrul de Exploatare 110 kV Vâlcea şi locul al III-lea: Cristian Buican – Centrul de Exploatare 110 kV Argeş.

Ploşceanu Nicolae, managerul Departamentului de exploatare reţele electrice medii-joase tensiune :

„Astăzi (joi, 2 iunie) ne aflăm la a doua parte a probei practice, pentru că am început proba practică de ieri seara (miercuri 1 iunie) şi ca un mod de abordare diferit, anul acesta participanţii sunt prezenţi când se desfăşoară proba practică ca să capete experienţă, să transmită mesaje câtre ceilalţi, ca să continuăm tradiţia de anul trecut, unde am ocupat locul I, II şi III la faza naţională. Acum ne pregătim pentru Braşov, după ce se termină, cu primii trei şi încercăm să ne consolidăm poziţiile. Ăsta e crezul nostru şi ambiţia noastră ca să fie CEZ-ul la înalta performanţă. Sunt 21 de concurenţi, la fiecare secţiune, împărţiţi în şapte echipe, deci câte trei pe fiecare echipă, fiecare judeţ din Oltenia fiind reprezentat de o echipă. Au ca temă de manevră aducerea în stare de legare la pământ al unei celule de medie tensiune cu preluarea consumatorilor cu joasă tensiune, care în situaţia dată, când consumatorii sunt foarte pretenţioaşi, este un moment sensibil când trebuie să iei hotărârea necesară…”

Ion Ştefan Tudorică, şef Serviciu Control Calitate 110 kV, CEZ Distribuţie :

„Suntem la a 37-a ediţie a acestui concurs. Aici se desfăşoară proba „PRAM”, după cum ştiţi CEZ-ul îşi desfăşoară activitatea pe 7 judeţe, aşadar avem 7 echipe în concurs a câtre 3 electricieni fiecare. Primii trei clasaţi vor participa la faza naţională după o pregătire de o lună de zile, la faza naţională pretenţiile fiind mult mai mari. Acolo vor fi concurenţii cei mai buni din ceea ce înseamnă Electrica şi celelalte societăţii. Probele implică o parte teoretică unde se acordă 150 de puncte, probă teoretică din cunoştiinţele de energetică şi proba practică se desfăşoară pe domeniu, fiind vorba de defecte „făcute” de către comisiile de supraveghere. Limita de timp la proba practică este de 30 de minute, iar la cea teoretică, 90 de minute. Anul trecut, la faza naţională la această secţiune, CEZ Distribuţie a luat locul IV. Iar acum doi ani ne-am clasat ca echipă pe locul II.  Concurenţa este foarte mare…”

Laurenţiu Cojocaru, şeful Departamentului Exploatare 110 kV :

„Proba este de electrician exploatare staţii de transformare, iar în forma practică avem incluse elemente de alegere a echipamentului individual de protecţie şi de executare a unei manevre după o foaie de manevră de execuţie. Urmărim alegerea corectă a echipamentului şi execuţia corectă a manevrei în sine. În general, electricienii sunt bine pregătiţi, sunt cei mai buni electricieni din cele şapte centre de exploatare, aferente CEZ-ului. Sunt 21 de concurenţi care participă la această probă. Este o probă teoretică, care s-a desfăşurat ieri şi astăzi este proba practică. Este contracronometru. Fiind un concurs vrem să limităm timpul şi să selectăm cei mai buni electricieni. Intruducem elemente surpriză în concurs, sunt cisme sau mănuşi care nu corespund din punct de vedere al securităţii munci…mici defecte ascunse făcute special pentru concurs, dar concurenţii se descurcă foarte bine”

Adrian Marcu, membru al Comisiei „Trofeul Electricianului – 2016” :

„Vorbim despre specialitatea electrician măsurare energie electrică, verificări grupuri de măsură. Avem un număr de 10 electricieni, concurenţi, din toată Oltenia. Proba teoretică s-a ţinut cu o zi înainte. Acum ( joi, 2 iunie) are loc proba practică. Avem organizate două standuri, unde simulăm nişte defecte pentru a pune în evidenţă competenţele profesionale ale concurenţilor. Concurenţii trebuie să identifice aceste defecte, să remedieze schema de montaj a grupului de măsură, astfel încât măsurarea energiei să se facă corespunzător. Rolul acestui concurs este de a stimula competenţele profesionale pentru a creşte calitatea serviciilor oferite clienţilor noştri”.

cez 1 A

cez 3 A

cez 5 A

cez 7 A