Prorectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Gabriel Olteanu: „Resursele umane au fost gestionate pentru proiectele de valoare”

0
347

Facultatea de Drept și Științe Sociale a găzduit luni, 2 iunie a.c.,  conferința de lansare a proiectului „Stagii de practică pentru cariera ta în drept”. Evenimentul a fost inițiat de Institutul Notarial Român, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Loop Operations și Economic Confort, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Axa prioritară a acestui proiect o constituie corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii.

 Cuvântul de deschidere l-a avut decanul Facultății de Drept și Științe Sociale, prof. univ. dr. Sevastian Cercel. „Promoția dumneavoastră are o facilitate în plus față de altele, deoarece acest proiect este valabil atât pentru studenții din ciclul de licență, cât și pentru masteranzi. Dimensiunea teoretică este una individuală, este un proces foarte complicat de a face practică cu un număr mare de studenți simultan. Venim în întâmpinarea dumneavoastră și încercăm să corelăm programul de teorie cu cel al practicii, de această dată, în favoarea practicii. Avem parteneri de forță care vor aduce contribuție la dezvoltarea abilităților voastre juridice. Am încercat să reducem numărul de ore pentru absolvenți pentru a vă crea mai mult timp întru asimilarea cunoștințelor practice”, a subliniat prof. univ. dr., Sevastian Cercel.

Facilitarea procesului de planificare a carierei

Proiectul își propune îmbunătățirea accesului studenților și masteranzilor pe piața muncii și diminuarea ratei șomajului; identificarea unui loc de muncă, facilitarea procesului de planificare a carierei, promovarea parteneriatelor pe termen lung între mediul academic și organizațiile de profil. Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Craiova, judecător Ionel Grigorie, a declarat că practica la Curtea de Apel sau Magistratură va ajuta la cunoașterea „bucătăriei juridice”. „Este o șansă în plus pentru dvs. să participați la acest proiect, pentru că noi, din păcate, nu am avut această posibilitate, necunoscând ideea practică și cum să aplicăm cunoștințele noastre teoretice. Este o meserie care implică multe responsabilități, fiind și o muncă care nu se încheie atunci când ați ieșit de la birou. Subconștientul magistratului lucrează și după plecare. Acest proiect vă va ajuta să înțelegeți ce doriți să faceți după facultate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Craiova, judecător Ionel Grigorie.

„Cel mai bine este să înveți să transpui voința părților pe hârtie”

Prorectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Gabriel Olteanu, a vorbit despre schimbarea metodologiei de finanțare a proiectelor. „Universitatea din Craiova a ales să exploateze acest segment de susținere a practicii. Fondurile Europene vor fi repartizate în prim-plan pentru infrastructură, apoi pentru resursele umane: bursele doctorale, post-doctorale și proiectele de practică profesională. Resursele umane au fost gestionate pentru proiectele de valoare. La Facultatea de Drept și Științe Sociale se derulează deja trei dintre astfel de proiecte”.

Victor Ilie, reprezentant al Biroului Notarial Public din cadrul Camerei Notarilor Publici Craiova în circumscripția judecătoriei Craiova, a explicat celor prezenți despre beneficiile aduse de acest proiect: „Sunt un mândru absolvent al acestei facultăți, fapt ce reprezintă un privilegiu pentru mine. Sunt un exemplu reușit al practicii în timpul facultății. Am învățat modalitățile de management, cum să implementez știința în practică. Cel mai bine este să înveți să transpui voința părților pe hârtie, acest lucru poate fi învățat din exercițiu. Pentru a activa într-un anumit domeniu al juridicii, trebuie să aveți nu doar voință, dar și har”.

 

În cadrul proiectului „Stagii de practică pentru cariera ta în drept” iniţiat de Institutul Notarial Român, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Loop Operations și Economic Confort, va fi organizat un program integrat și personalizat de consiliere și orientare profesională pentru 500 de studenți care urmează studii juridice și administrative, pentru 250 de studenți vor fi organizate stagii de practică în cadrul unor organizații cu activitate în domeniul juridic, 25 dintre aceștia fiind premiați și urmând a fi angajați la 30 de unități partenere ale acestui proiect.

ELIZA BOTNARI