Soţ şi soţie condamnaţi pentru dare de mită

0
88

Doi doljeni din comuna Catane, soţ şi soţie, au fost condamnaţi, ieri, de magistraţii Tribunalului Dolj pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Cei doi au fost prinşi pe 27 octombrie 2016 în sediul Postului de Poliţie din localitate încercând să mituiască un agent de poliţie cu 230 de euro pentru a scăpa de un dosar penal. Bărbatul, care se află în arest la domiciliu, a primit 1 an, 10 luni şi 26 de zile de închisoare cu executare, iar soţia sa a scăpat cu o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare. Sentinţa Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

tribunalReamintim că, pe 18 octombrie 2016, agentul principal de poliţie Emilian-Ştefan Ţîră, ajutor al şefului Postului de Poliţie Catane, l-a invitat la sediul subunităţii de poliţie pe Irinel Constantin, de 33 de ani, din localitate, pentru a fi audiat în calitate de făptuitor, în dosarul penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii conducere fără permis. Doljeanul a încercat, în repetate rânduri, în timpul audierilor, să-i ofere diferite sume de bani poliţistului pentru a soluţiona favorabil dosarul penal, mai exact să nu-l trimită în judecată. Agentul de poliţie a refuzat banii şi a informat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj. Ofiţerii anticorupţie împreună cu procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au pus la punct detaliile flagrantului, astfel că Irinel Constantin a fost chemat, din nou, pe 27 octombrie, la Postul de Poliţie din Catane. A venit împreună cu soţia sa, Valentina, de 32 de ani, dar şi cu 230 de euro pe care i-a înmânat poliţistului. Numai că şi-a făcut apariţia echipa operativă, atât el, cât şi soţia sa fiind ridicaţi şi aduşi la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. După ce au fost audiaţi amândoi, procurorul de caz a dispus reţinerea lui Irinel Constantin pentru o perioadă de 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, femeia fiind plasată sub control judiciar. Irinel Constantin a fost arestat preventiv şi a stat după gratii până pe 16 ianuarie a.c, când a fost plasat în arest la domiciliu, unde este şi acum.

Cei doi au fost trimişi în judecată pentru dare de mită, au recunoscut totul în faţa magistraţilor de la Tribunalul Dolj, au fost judecaţi în procedura simplificată, iar ieri a fost pronunţată sentinţa. Bărbatul, care este recidivist, având la activ o condamnare mai veche, a primit închisoare cu executare, iar femeia cu suspendare: „Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Constantin Irinel, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă 1 (un) an 10 (zece) luni şi 26 (douăzecişişase) zile închisoare. (…) Condamnă pe inculpata Constantin Mariana Valentina la pedeapsa de 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 3 ani. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 03.05.2017”, se arată în hotărârea instanţei. Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.