Samir Sprînceană, condamnat definitiv pentru fraude informatice

0
641

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, joi, 2 mai a.c., ca nefondate, recursurile formulate de omul de afaceri craiovean Samir Sprînceană şi de ceilalţi cinci inculpaţi împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru infracţiuni privind comerţul electronic. Astfel, cei şase rămân cu pedepsele primite pe fond, între 3 şi 5 ani de închisoare, şi imediat ce se vor emite mandate de executare a pedepsei pe numele lor vor fi căutaţi şi încarceraţi de poliţiştii craioveni. Samir Sprînceană a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Reamintim că, în octombrie 2010, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe Samir Sprînceană, Ovidiu Doran, Bogdan Niţulescu, Claudiu Bălan, Aurel Gigi Toma zis “Gherghe” şi Liviu Sfetcovici, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi deţinere, fără drept, a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică.

Conform anchetatorilor, cei şase constituiseră un grup infracţional organizat care se ocupa cu clonarea de carduri şi retrageri frauduloase de numerar de la bancomate din mai multe state ale UE. Pe 1 iunie 2010, ofiţerii BCCO Craiova i-au reţinut, la vama Cenad, pe Samir Sprânceană, Ovidiu Doran şi Bogdan Niţulescu înainte să iasă din ţară, cu destinaţia Germania, în aceeaşi zi fiind efectuate mai multe percheziţii la locuinţele membrilor grupării.

Pe 29 septembrie 2011, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în dosar şi i-au condamnat pe Samir Sprînceană, pe nepotul său, Ovidiu Doran, pe Iulian Niţulescu şi pe Gigi Toma la câte cinci ani de închisoare, Claudiu Bălan a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare, iar Liviu Sfetcovici a fost condamnat la trei ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. Toţi şase au formulat apel, care a fost respins pe 18 aprilie 2012 de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. A urmat recursul, însă nici de această dată inculpaţii n-au avut mai mult succes, recursurile lor fiind respinse joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea este definitivă.