Şcolăriţele, învăţate să depăşească barierele discriminării

0
379

Elevele de clasa a III-a şi a IV-a de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova au avut parte, ieri, de o lecţie interactivă despre „Educaţie egală pentru fete şi femei”. Moderatorul dezbaterii nu a fost învăţătoarea de la clasă, ci un cadru didactic universitar din cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea din Craiova: lector dr. Vali Ilie. Şcolăriţele au descoperit pas cu pas rolul femeii în societate, dar şi cum se poate evita discriminarea ei socio-profesională.

„Conceptul egalităţii în drepturi, referitor la relaţia femeie-bărbat, este introdus relativ recent în societatea românească. Şi sunt încă o serie de discriminări cu care tinerele fete se ciocnesc după ce termină liceul şi facultatea şi plonjează pe piaţa muncii. Este vorba de o serie de constrângeri impuse de regulile statutului material, dar şi regulile impuse de bărbaţi femeilor. Există concepţia că bărbaţii sunt mai activi, mai pragmatici, mai pregătiţi pentru a lua viaţa în piept şi a rezolva unele probleme socio-profesionale. Mai sunt şi discriminările care vin din sfera religiei, care spune că femeia trebuie să se supună bărbatului şi este de luptat aici. Fetele trebuie să conştientizeze că dacă vor să aibă un loc de muncă bun şi un statut socio-economic bun şi doresc imaginea pe care o are femeia astăzi trebuie să studieze, să citească, să-şi dezvolte cultura generală. Să lupte de pe aceleaşi poziţii cu bărbaţii, în sens pozitiv”, a precizat lector univ. dr. Vali Ilie.

Acţiunea face parte din cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie, marcată de profesorii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, în perioada 2-8 mai.