Pe 1 aprilie a intrat în funcţiune Staţie de Sortare şi Compostare Craiova, la Mofleni, a deşeurilor reciclabile, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Dolj. Astăzi, a fost făcută prezentarea acesteia, care este cea mai mare din Oltenia, parte dintr-un proiect derulat cu fonduri europene, în care s-au investit 45 de milioane de lei. Pe o suprafaţă de cinci ha, ultradotată, vor fi reciclate , conform capacităţii maxime , 44.000 de tone /an. De la data intrării în funcţiune, au fost deja procesate aproximativ 50 de tone de deşeuri reciclabile. Într-o lună – o lună şi jumătate se aşteaptă ca fluxul să fie complet, intrându-se într-un program în ture, pentru a face faţă cerinţelor.
Astăzi, la Mofleni, a fost prezentată Staţia de Sortare şi Compostare Craiova a deşeurilor reciclabile, intrată în funcţiune pe 1 aprilie. Este vorba despre punerea în aplicare a unui proiect european, în valoare de 45 de milioane de lei, aplicat de Consiliul Judeţean Dolj, pentru a avea un judeţ curat. “Este un program extraordinar. S-a depăşit un întreg şir de proceduri, astfel că, vineri, 1 aprilie, s-a dat drumul la acest proiect. De atunci, până în prezent, 22 de UAT-uri , cele apropiate de Craiova, au adus deşeurile reciclabile aici, după ce , în Consiliile Locale respective , au fost aprobate aceste planuri. Cred că într-o lună , o lună şi jumătate toate administraţiile publice locale, vor finaliza procedurile legale şi deşeurile vor ajunge la Mofleni. Întregul flux este foarte complex, pornind de la cântărirea deşeurilor, sortarea acestora până la transportul pe bandă şi balotarea lor şi depozitare . Avem cea mai mare staţie de acest fel din Oltenia”, a precizat Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Muncă la fel ca într-o uzină
Investiţia de la Mofleni este una imensă, întinsă pe cinci ha, care, deocamdată, nu este aplicată la capacitatea maximă, din motive obiective. Se lucrează ca într-o uzină, fiecare ştiind ce are de făcut, respectând toate normele legale. Benzile de lucru funcţionează în parametrii normali, iar în scurt timp se va ajunge la randament maxim. “Lucrăm, în prezent, doar într-o singură tură. Avem capacitate maximă de 44.000 de tone/an. De la 1 aprilie, deja cred că am procesat 50 de tone de deşeuri reciclabile. La volum total, ar fi nevoie de 98 de angajaţi, în prezent având în jur de 20. Lucrăm fără intermediari, doar cu reciclatorii finali, care preiau de la noi produsele balotate. Deocamdată, avem o singură tură, dar în momentul în care se va ajunge la capacitate maximă vom trece la un program zilnic până la ora 23:00. Sunt ceva probleme cu reciclatorii de sticlă. În schimb, celelalte domenii – cartoane, plastic, metal – sunt în parametrii normali. Oricum, atât consumatorii casnici, cât şi cei non casnici pot aduce materialele reciclabile aici “, a spus Aurel Dincă, director al Direcţiei Judeţene de Servicii Publice şi Utilităţi Dolj. Ca o concluzie, Doljul începe să devină un judeţ “verde”.