Comisia a decis să aprobe cererile pentru scutirea temporară de la plata taxelor vamale și a TVA la importurile de dispozitive medicale

0
233

Comisia a decis să aprobe cererile primite din partea statelor membre și a Regatului Unit care solicitau scutirea temporară de la plata taxelor vamale și a TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din țări terțe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului. Această măsură va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenții medicali și pacienții au atât de multă nevoie.

Comisia a aprobat rapid cererile primite din partea tuturor statelor membre.

Această măsură include măștile și echipamentele de protecție, precum și kiturile de testare, ventilatoarele și alte echipamente medicale. Ea se va aplica pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de a fi prelungită.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj video cu privire la decizia de astăzi.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a spus: „În această situație de urgență este vital ca echipamentele și dispozitivele medicale să ajungă rapid acolo unde este nevoie de ele. Prin scutirea de la plata taxelor vamale și a TVA la importul acestor produse din afara UE, Comisia Europeană ajută la îmbunătățirea accesibilității acestor produse. Doresc să îmi exprim din nou recunoștința și respectul profund pentru lucrătorii din domeniul sănătății din întreaga Europă. Măsura luată astăzi ar trebui să îi ajute să primească echipamentele de care au nevoie pentru a se proteja și a continua să salveze vieți.”

La 20 martie 2020, Comisia a invitat toate statele membre, precum și Regatul Unit, să depună o cerere privind scutirea de la plata la taxelor vamale și a TVA la importurile de echipamente de protecție și alte echipamente medicale din țări terțe. Toate statele membre, precum și Regatul Unit, au dat curs acestui apel. Decizia de astăzi se aplică retroactiv de la 30 ianuarie.

Context

Legislația actuală a UE dispune de instrumente excepționale în sprijinul victimelor catastrofelor, care pot fi utilizate pentru a face față crizei sanitare fără precedent cauzate de coronavirus.