Respect pentru profesionişti! Jandarmeria doljeană la ceas aniversar

0
83

Într-un cadru festiv, înconjuraţi de reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi de colaboratori apropiaţi – comandanţi ai instituţiilor împreună cu care îşi desfăşoară activitatea – jandarmii doljeni au sărbătorit, ieri, 165 de ani de la înfiinţarea acestei arme. Manifestările au început cu o Conferinţă cu participare internaţională, cu tema “Jandarmeria Română de la structuri arhaice la Eurogendfor”, desfăşurată în Sala Albastră a Universităţii din Craiova. A urmat lansarea volumului “În slujba bunei orânduieli” al comandantului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, general de brigadă Constantin Florea, apoi un spectacol folcloric în cadrul căruia s-au acordat distincţii, ziua încheindu-se cu un ceremonial militar – retragerea cu torţe. La toate aceste activităţi, invitat special a fost col. Francisco Esteban Perez, comandantul Eurogendfor (Forţei de Jandarmerie Europene).

În contextul sărbătoririi a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj în colaborare cu Universitatea din Craiova, având ca partener Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, a organizat, ieri, de la ora 11.00, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, Conferinţa cu participare internaţională „Jandarmeria Română – de la structuri arhaice la Eurogendfor”. A fost prima activitate dintr-un program amplu, ales de organizatori pentru a marca aşa cum se cuvine această aniversare, la care au luat parte academicieni, cercetători, profesori universitari, reprezentanţi ai instituţiei „oamenilor de arme”, precum şi un invitat special, col. Francisco Esteban Perez, comandantul Forţei de Jandarmerie Europene – Eurogendfor.

În deschidere au luat însă cuvântul prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova şi ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Cu toţii au avut de spus doar vorbe frumoase la adresa oamenilor legii, le-au mulţumit jandarmilor pentru activitatea desfăşurată în slujba cetăţenului – un corp de profesionişti care face cinste judeţului Dolj – i-au asigurat de toată deschiderea şi tot sprijinul în continuare, şi le-au urat La mulţi ani!

Probleme internaţionale de ordine publică dezbătute la Craiova

Conferinţa „Jandarmeria Română – de la structuri arhaice la Eurogendfor”, care a deschis festivităţile, a încercat să iniţieze o cât mai largă dezbatere cu privire la multiplele faţete ale relaţiilor internaţionale militare contemporane şi în acest context evoluţia structurilor cu atribuţii în menţinerea, asigurarea şi, la nevoie, restabilirea ordinii publice. De asemenea, s-a dorit o punere în dialog a diverselor moduri de abordare, prin reunirea nu doar a unor teoreticieni, cercetători sau analişti, ci şi a unor personalităţi cu un rol direct în evoluţia şi dezvoltarea structurilor de poliţie cu statut militar. Conferinţa a acordat o atenţie specială modului în care problemele internaţionale specifice mediului de ordine publică şi militar sunt reflectate în mass – media, dând naştere unor curente de opinie publică. Pe lângă aspectele diplomatice şi economice – care sunt, de regulă, privilegiate în studiul relaţiilor internaţionale – se pune în lumină rolul tot mai pregnant al factorului militar, în condiţiile dezvoltării mijloacelor de comunicare, după cum a explicat şi comandantul Forţei de Jandarmeriei Europene – Eurogendfor, col. Francisco Esteban Perez.

A urmat, apoi, lansarea celei mai recente lucrări a inspectorului-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul”  Dolj, general de brigadă Constantin Florea – „În slujba bunei orânduieli”. Cartea a venit ca o continuare a dezbaterilor din cadrul Conferinţei internaţionale concentrate pe teme de interes naţional şi european şi a fost apreciată de cei prezenţi ca fiind o lucrare extrem de bine documentată, care prezintă evoluţia Jandarmeriei într-o lumină nouă.

Manifestările au continuat cu o activitate festivă, organizată la Opera Română Craiova de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, în cadrul căreia au fost acordate distincţii oficialităţilor participante, precum şi reprezentanţilor instituţiilor cu care cele două unităţi colaborează şi cooperează, pentru invitaţi fiind pregătit şi un program folcloric. Cele două unităţi de jandarmi au încheiat activităţile dedicate Zilei Jandarmeriei Române cu un ceremonial militar – retragere cu torţe, programat să se desfăşoare pe traseul Piaţa „Mihai Viteazul” – str. A.I. Cuza – str. Arieş, cu sprijinul Muzicii Militare a Garnizoanei Craiova.

***

Lucrarea „În slujba bunei orânduieli” prezintă, în prima parte, transformările prin care au trecut structurile de ordine publică de la formele de organizare arhaice şi până în zilele noastre – Repere ale evoluţiei forţelor de ordine şi siguranţă publică la români. În partea a doua, Ordinea şi siguranţa publică în sistemul social al statului român contemporan, sunt dezbătute probleme de mare actualitate, deosebit de importante pentru buna funcţionare a oricărui stat de drept, întrucât vizează asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

***

Referitor la Conferinţa Internaţională „Jandarmeria Română – de la structuri arhaice la Eurogendfor”, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj, general de brigadă dr. Constantin Florea a declarat că «Jandarmeria Română se reinventează zi de zi pentru comunitate sau prin îmbunătăţirea serviciilor în concordanţă cu nevoile societăţii. Evenimentele culturale de anvergură înalţă prestigiul unei comunităţi, iar de data aceasta, două instituţii importante – Universitatea din Craiova şi Jandarmeria Română prin Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj, în parteneriat cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, organizează un eveniment de înaltă ţinută intelectuală  la care vor lua parte cercetători, profesori universitari şi personalităţi din lumea ştiinţifică. Scopul conferinţei este acela de a crea premisele realizării unor colaborări internaţionale inter şi trans – disciplinare şi de a contribui la creşterea vizibilităţii mediului academic doljean, cât şi a acestei prestigioase instituţii – Jandarmeria Română prin Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj. Interesul manifestat faţă de acest eveniment ştiinţific ne întăreşte convingerea în direcţia organizării unei noi ediţii pe viitor».