Au rămas cu pedepse de la 14 la 17 ani de închisoare
Cei cinci craioveni de etnie romă care în urmă cu doi ani, în noaptea de Paşte, au intrat peste o rudă de-a lor în casă, în cartierul Faţa Luncii, au legat-o cu un cearşaf şi i-au furat seiful cu bijuterii, au rămas cu pedepsele pronunţate în primă instanţă. Curtea de Apel Craiova le-a respins, ca nefondate, recursurile declarate împotriva sentinţei Judecătoriei Craiova prin care au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 14 şi 17 ani de închisoare pentru tâlhărie, decizia rămânând definitivă. Unul dintre inculpaţi, cel care a primit şi pedeapsa cea mai mare, a formulat o contestaţie în anulare imediat după respingerea recursurilor, contestaţie care se judecă la Curtea de Apel Craiova.
În urmă cu doi ani de zile, în noaptea de Înviere, mai exact duminică, 4 aprilie 2010, în jurul orei 4.00, Gabiea Nistor, de 60 de ani, care locuieşte în cartierul craiovean Faţa Luncii, pe strada “Ion Budai Deleanu”, s-a trezit cu mai multe persoane, ce aveau feţele acoperite, peste ea, în casă, acestea legându-i mâinile cu bucăţi de cearşaf pentru a o imobiliza, după care i-au luat dintr-o cameră seiful în care avea cam o jumătate de kilogram de bijuterii din aur, în valoare de 10.000 euro, şi documente personale. După comiterea faptei, tâlharii au părăsit zona cu un autoturism BMW cu numărul BP-2569-BA, după cum s-a stabilit ulterior.
În urma audierii victimei, poliţiştii au aflat că cei care au lăsat-o fără seif sunt Ionel Ucrain Bîcan, care avea la data respectivă 36 de ani, Lavinu Sardaru (29 de ani), Dumitru Nicolae Dirivan (21 de ani) zis “Chuck Noris”, Aurel Ştefan Belu (22 de ani) şi Florin Matache (27 de ani), toţi din Craiova şi rude apropiate ale victimei. În a doua zi de Paşte, respectiv luni, 5 aprilie 2010, poliţişti de la Secţiile 1 şi 6 Craiova, împreună cu o grupă de “mascaţi” ai Serviciului de Intervenţie Rapidă i-au prins, în trafic, într-un autoturism Renault Laguna, pe trei dintre făptuitori, respectiv Lavinu Sardaru, Dumitru Nicolae Dirivan şi Aurel Ştefan Belu, care au fost duşi la poliţie pentru audieri.
Căutările au continuat, pentru depistarea celorlalţi doi făptaşi, astfel că, la locuinţa lui Ucrain Bîcan, care dispăruse, oamenii legii au găsit autoturismul BMW cu care fugiseră tâlharii după comiterea faptei, în interiorul acestuia fiind găsit seiful furat de la Gabiea Nistor. Indivizii încercaseră să deschidă seiful şi până la urmă reuşiseră acest lucru, tăind uşa cu un flex, numai că nimeriseră compartimentul în care nu era nimic, bijuteriile fiind găsite intacte. Iniţial a fost arestat preventiv doar Aurel Belu, însă după aproximativ o săptămână i s-a alăturat şi Dumitru Nicolae Dirivan, care încercase să scape de răspunderea penală pe motive medicale. La începutul lunii august 2010 s-a luat şi măsura arestării lui Lavinu Sardaru, în timp ce Ionel Ucrain Bîcan a fost prins de poliţişti pe 16 octombrie 2010, iar Matache a ajuns în arestul IPJ Dolj pe 7 februarie 2011.
Pedepse mai mari pentru recidivişti
În septembrie 2010 procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor cinci pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, iar acum un an, tot în luna aprilie, magistraţii Judecătoriei Craiova i-au găsit vinovaţi pe inculpaţi, iar prin sentinţa pronunţată în dosar le-au aplicat pedepse cu închisoarea cuprinse între 14 şi 17 ani. Astfel, Ionel Ucrain Bîcan, care era proaspăt ieşit din puşcărie la momentul comiterii faptei (a fost condamnat în anul 2004 la 10 ani de închisoare şi eliberat condiţionat în 2010), a fost condamnat la 17 ani de închisoare. Florin Matache a primit 16 ani de închisoare, Ştefan Aurel Belu, eliberat şi el condiţionat, a primit 16 ani de închisoare, în timp ce Dirivan Dumitru Nicolae a fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar Lavinu Sardaru la 14 ani închisoare.
Bîcan vrea anularea pedepsei
Nemulţumiţi de pedepse, cei cinci au declarat recurs împotriva deciziei Judecătoriei Craiova, care a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova în mai 2011. După mai multe amânări cerute de apărătorii inculpaţilor, timp în care instanţa a menţinut faţă de ei măsura arestării preventive, la jumătatea lunii trecute judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins recursurile inculpaţilor, ca nefondate. Hotărârea instanţei este definitivă, însă Ionel Ucrain Bîcan, care a primit cea mai mare pedeapsă, a formulat o contestaţie în anulare, care se află acum tot pe rolul Curţii de Apel Craiova.