Din cauza datoriilor uriaşe – Spitalul Filantropia îşi trimite acasă medicii

0
315

Nu mai puţin de 60 de salariaţi ai Spitalului Municipal Filantropia din Craiova îşi vor pierde locul de muncă în următoarea perioadă, din cauza crizei financiare pe care unitatea sanitară o traversează de ceva timp. În prezent, datoriile spitalului depăşesc 3 milioane de lei, iar salariile reprezintă 103% din bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate. În aceste condiţii, s-a luat decizia de a trece la disponibilizări, pe lista neagră aflându-se laolaltă angajaţi din toate categoriile, de la muncitori, economişti, asistenţi medicali şi până la doctori.

Măsurile de austeritate revin în prim-plan la Spitalul Municipal Filantropia din Craiova după ce, din cauza neajunsurilor financiare, s-a pus chiar problema ca angajaţii să rămână fără salarii. După câteva luni de amânări şi incertitudine, în Consiliul de Administraţie al unităţii sanitare s-a luat decizia de a se trece la concedieri. Ieri, conducerea unităţii sanitare a reiterat ideea că disponibilizările sunt absolut necesare pentru a reduce cheltuielile de personal. Această variantă a mai fost propusă autorităţilor locale, în subordinea cărora se află Spitalul Municipal Filantropia, dar, în mai multe rânduri, s-a decis amânarea verdictului.

„Hotărârea de disponibilizare a fost luată în luna martie în Consiliul de Administraţie al spitalului. Este vorba de concediere colectivă, adică peste 30 de persoane care ar urma să îşi piardă locul de muncă. Noi ne-am gândit cam la 60 de angajaţi. Am început negocierile şi cu sindicatul şi, în cel puţin 30 de zile, preconizăm că se vor încheia toate formalităţile. Vor fi disponibilizări din toate categoriile de angajaţi şi aceştia nu vor primi salarii compensatorii”, a declarat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Municipal Filantropia din Craiova.

Salariile reprezintă 103% din bugetul spitalului

Decizia de concediere colectivă a venit şi în condiţiile în care cheltuielile de personal reprezintă 103% din bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Asta deşi unitatea sanitară ar trebui conform legislaţiei să se încadreze cu cheltuielile de personal într-un procent de 70% din bugetul total. Practic, în timp ce banii alocaţi de CAS însumează 2 milioane de lei, remuneraţiile salariaţilor de la Spitalul Filantropia depăşesc 2,1 milioane de lei. Nici vorbă, aşadar, de bani care să mai ajungă şi pentru plata medicamentelor ori a unor materiale sanitare absolut necesare într-un spital, aşa cum ar fi seringile, feşele sau mănuşile chirurgicale. Reprezentanţii spitalului speră ca odată cu aceste disponibilizări procentul cheltuielilor de personal să scadă la 80% din bugetul alocat de CAS.

„Deocamdată fondul de salarii depăşeşte contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă salariile ajung la 2,1 milioane de lei pe lună contractul este de 2 milioane de lei. Dar cu fondurile care mai vin din venituri proprii şi contractul pe ambulatoriu reuşim deocamdată să acoperim salariile. Pe anul 2012 am primit pentru primele trei semestre 16 milioane de lei. Pe de altă parte, avem din nou probleme cu furnizarea de medicamente şi materiale sanitare. Datorăm la furnizori în jur de 2 milioane, iar la utilităţi – un milion de lei. Soluţia este să încercăm o negociere cu fiecare în parte”, a mai spus managerul de la Filantropia.

Furnizorii de medicamente ameninţă, din nou

Deşi în urmă cu câteva săptămâni reprezentanţii spitalului anunţau că au mai plătit din sumele datorate, furnizorii de medicamente, dar şi de utilităţi ameninţă din nou că nu vor mai aproviziona unitatea sanitară dacă restanţele nu le vor fi achitate. Spitalul Filantropia are în momentul de faţă datorii care au rămas neachitate de doi ani, în unele cazuri chiar de trei. S-a ajuns astfel la o sumă uriaşă, care depăşeşte 3 milioane de lei, cea mai mare parte către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.

În aceste condiţii, puţini sunt cei dispuşi în prezent să mai ofere credit celei mai vechi unităţi sanitare din Craiova, iar probabilitatea ca farmacia spitalului să rămână din nou cu rafturile goale este foarte mare.