Sprijin pentru dezvoltarea comunităţilor rurale

0
56

Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia şi Petrom continuă campania de sprijinire a comunităţilor rurale în procesul de accesare a fondurilor europene.

Două localităţi din judeţul Gorj şi una din Olt vor fi ajutate de Petrom prin intermediul Centrului de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia în vederea stabilirii unei strategii de dezvoltare locală. Proiectul este finanţat prin programul de responsabilitate socială „Respect pentru viitor”, program iniţiat şi susţinut de către Petrom încă din anul 2007. Cele trei comune – Bustuchin, Stejari din judeţul Gorj şi Cungrea din judeţul Olt – au găzduit întâlniri publice în care s-au dezbătut obiectivele proiectului. Locuitorii au răspuns întrebărilor unui chestionar care şi-a propus să evidenţieze situaţia actuală a celor două comunităţi, începând cu infrastructură, servicii, economie, sport, cultură sau petrecerea timpului liber.

Chestionarul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 10% din populaţia fiecăreia din cele trei localităţi. Reprezentanţi ai Consiliilor locale, ai instituţiilor publice, dar şi ai organizaţiilor locale au participat la mai multe seminarii de instruire. De asemenea, au fost organizate trei focus-grupuri la care au luat parte reprezentanţii celor mai importante grupuri socio-economice din cele două localităţi. În urma interpretării rezultatelor obţinute în urma acestor proceduri au fost trasate direcţiile şi obiectivele proiectului pentru perioada 2010-2013. Strategiile vor fi adaptate nevoilor fiecărei comunităţi în parte. Proiectul este elaborat şi implementat de către Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia (C.R.O.N.O.) Craiova, înfiinţat în 2004 de un grup de activişti civici din Craiova care au dorit să contribuie la procesul de dezvoltare în Oltenia, prin sprijinirea mai multor firme non-profit din regiune. Iniţiatorii proiectului susţin că demersul lor va facilitatea accesarea de fonduri europene în cele trei localităţi, venind astfel în sprijinul comunităţilor respective.