30 de tineri artiști români vor beneficia de bursele „Tinere Talente”- ediția 2020

0
269

           Nu mai puțin de 30 de tineri români artişti plastici şi muzicieni proveniți din familii cu venituri reduse vor fi sprijiniți pe parcursul anului 2020 de Fundația Regală Margareta a României, în cadrul celei de a XIII-a ediții a programului “Tinere Talente”. Sprijinul constă în burse, sesiuni de mentorat şi promovare, care le vor da tinerilor posibilitatea să-și crească potențialul artistic.

            Dintre cei treizeci de tineri artiști, 26 au fost aleși de către un juriu de specialitate, în urma unei selecții naționale ce a avut loc în luna ianuarie, iar 4 dintre ei sunt foști bursieri care își vor continua pregătirea, dar care vor avea și rolul de lideri, ei având și sarcina de a-i inspira pe noii bursieri și de a le vor oferi sfaturi practice din experiența acumulată până acum.

Bursa Tinere Talente în valoare de până la 2.000 Euro se acordă fiecărui bursier pe perioada unui an calendaristic. Sprijinul financiar le permite tinerilor studenți ai liceelor și universităților de arte plastice și muzică din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Piatra-Neamț, Ploiești și Timişoara, să își achiziționeze materiale necesare studiului, accesorii și instrumente muzicale, ustensile și materiale pentru realizarea lucrărilor de artă, să participe la concursuri sau cursuri de specializare, să performeze în cadrul unor manifestări artistice. Tinerii au oportunități de cunoaștere și de explorare artistică, dar și posibilitatea de a relaționa cu importanți oameni de cultură.  Tinerii selectaţi cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani vor avea un plan de dezvoltare artistică, prin sesiuni de mentorat şi stagii de masterclass intergeneraţionale, susţinute de artişti consacraţi, în cadrul unei tabere de creaţie, dar şi oportunităţi de promovarea a operei lor prin evenimente organizate de Fundaţie şi parteneri ai programului.

Anul trecut au fost organizate 28 evenimente de promovare a bursierilor – concerte, recitaluri sau expoziții de arte vizuale.  Programul „Tinere Talente” a fost considerat cel mai bun program de artă şi cultură din România , laureat la Gala Societăţii Civile în anii 2013 şi 2015. În decursul a 12 ani, Fundaţia Regală Margareta a României a investit aproape 1,5 milioane de euro în viitorul artistic al României, fondurile fiind strânse în cadrul Concertului Regal caritabil organizat anual la Ateneul Român.