Negocieri privind modalitatea de calcul a preţului la medicamente

0
328

Preţul medicamentelor este zilele acestea subiect de dezbatere între asociaţiile de pacienţi, principalii producători şi autorităţile sanitare. Ministerul Sănătăţii a iniţiat consultări în vederea evaluării impactului asupra pieţei farmaceutice din România a prevederilor Ordinului nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman.

Aceste consultări vin pe fondul intrării în vigoare a modificărilor aduse Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 75/2009, modificări aprobate în iunie 2015, şi care afectează direct, prin modalitatea de calcul a preţului medicamentelor, disponibilitatea acestora pe piaţă. O primă rundă de consultări a avut deja loc între  oficiali din Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii asociaţiilor de profil ale pacienţilor dar şi reprezentanţi de ţară a patru mari producători de medicamente la nivel internaţional.

Asociaţiile de pacienţi şi producătorii de medicamente, la aceeaşi masă

În acest context, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea disponibilităţii unora dintre medicamentele de strictă necesitate pentru bolnavii care suferă de boli cronice, deopotrivă de întârzierile înregistrate la intrarea medicamentelor inovative pe piaţa din România. Totodată, o altă zonă de preocupare invocată, pe fondul unora dintre prevederile OMS 75/2009, a fost cea a exporturilor paralele de medicamente, care ar trebui limitate pentru a nu afecta suplimentar disponibilul de medicamente.

Nu în ultimul rând, aceştia s-au exprimat pentru o revizuire a Ordinului 75/2009, ale cărui prevederi au condus la dispariţia de pe piaţă a unor medicamente esenţiale.

O   poziţie   similară   a   fost   formulată   si   de   reprezentanţii   unora   dintre   marile   companii farmaceutice care au invocat influenţa profund negativă a Ordinului 75/2009, în special a implicaţiilor articolului 8.1, introdus în iunie 2015, de natură să afecteze direct comercializarea unui număr semnificativ de medicamente pe piaţa din România, în condiţiile în care aceasta este piaţă de referinţă la nivel european.

Consultările vor continua în următoarea perioadă

Modalitatea de calcul a preţurilor, introdusă în iunie 2015, prin art. 8.1, afectează deopotrivă şi disponibilitatea  viitoare  a  vaccinurilor pe  piaţa din România,  au declarat  producatorii, preţul acestora urmând a fi stabilit de aceeaşi manieră ca pentru celelalte medicamente de uz uman, deşi ele se regăsesc în programul naţional de imunizare. Din aceste considerente, reprezentanţii producătorilor prezenţi la discuţii, au susţinut faptul că vaccinurile ar trebui să facă obiectul unei reglementări distincte.

În urma celor două runde de consultări, ministrul Sănătăţii a decis continuarea, în perioada imediat următoare, a procesului de dezbatere cu principalii actori de pe piaţă – pacienţi, producători şi reprezentanţi ai acestora, în vederea identificării unor soluţii care să răspundă interesului asigurării continuităţii serviciului public de furnizare a medicamentelor. În acest sens, sunt avute în vedere modificări, pe termen scurt şi mediu, asupra Ordinului 75/2009, cu respectarea procedurilor de consultare publică.

Pacienţii atrag atenţia asupra riscurilor

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a atras atenţia asupra situaţiei grave în care se află unii dintre pacienţii cronici, care nu îşi mai găsesc tratamentul sau acesta le vine cu întârziere punându-le astfel viaţa în pericol. Reprezentanţii Coaliţiei susţin că au solicitat autorităţilor să analizeze cauzele acestei situaţii şi să modifice mecanismele de punere pe piaţă a medicamentelor astfel încât acestea să nu mai lipsească.

Reprezentanţii pacienţilor cronici au menţionat că în cazul persoanelor cu Parkinson medicamentul Madopar a fost retras de pe piaţă, iar înlocuirea lui este foarte dificilă, întrucât mulţi pacienţi nu suportă noul medicament. COPAC susţine că şi în cazul pacienţilor cu HIV două medicamente au fost retrase din România din cauza obligaţiei de scădere a preţurilor de la 1 iulie 2015.