MApN a prezentat bilanţul pe 2015: 400 de exerciţii şi 96 de programe de achiziţii

0
79

Ministerul Apărării Naţionale a publicat, ieri, bilanţul pe anul 2015 şi principalele obiective pentru acest an, anunţând că anul trecut au fost realizate 96 de programe de achiziţii şi 400 de exerciţii naţionale şi multinaţionale.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentant bilanţul MApN din 2015 că anul acesta va fi unul mult mai dificil şi mai intens, iar oamenii au aşteptări mult mai mari de la armată. De asemenea, ministrul a spus că în 2015 au fost cinci direcţii pe care ministerul le-a urmărit: restabilirea capacităţii operaţionale, angajarea activă în NATO şi UE, parteneriate strategice robuste, revizuirea cadrului normativ specific domeniului apărării şi creşterea calităţii vieţii personalului.

 În 2015, au fost planificate şi desfăşurate peste 400 de exerciţii, dintre care peste 100 au avut un caracter multinaţional. În luna septembrie a anului trecut, s-a desfăşurat pentru prima dată în ultimii 25 de ani, exerciţiul interinstituţional HISTRIA 15, care a permis verificarea viabilităţii conceptului de securitate extinsă, promovat de Strategia Naţională de Apărare a Ţării. În scopul revederii măsurilor şi acţiunilor de completare cu resurse umane la mobilizare, în 2015 au fost executate opt exerciţii de mobilizare, o parte conduse de MapN. Prin programele majore de înzestrare au fost achiziţionate şi câteva avioane, în timp ce altele au fost modernizate.

De asemenea, 764 de militari au fost dislocaţi simultan în teatrele de operaţii, fiind realizate şi 96 de programe de achiziţii. Tot anul trecut au fost constituite şi două structuri NATO pe teritoriul României: Unitatea de Integrare a Forţelor NATO şi Comandamentul Diviziei Naţionale Sud-Est. Pe baza analizelor interne, Ministerul Apărării Naţionale a transmis intenţia de participare la 36 de proiecte din cele 130 de proiecte active la nivelul Alianţei în cadrul Smart Defence. Tot în 2015 s-a luat decizia ca acest an să fie declarat “Anul Veteranilor de Război”.