15 burse pentru jurnaliştii care documentează educaţia preşcolară a copiilor sărăci

0
105

15 burse, în valoare de 2500 lei fiecare, vor fi acordate jurnaliştilor care sunt interesaţi să documenteze în profunzime lipsa accesului la educaţie preşcolară a copiilor săraci din judeţul lor, problemele cu care se confruntă şi, atunci când există, soluţiile pe care le găsesc la nivel local actorii relevanţi.

,,Când am transformat mecanismul central al programului Fiecare Copil în Grădiniţă în lege ne-am întrebat ce va urma, câte comunităţi vor accepta provocarea de a prioritiza educaţia preşcolară şi cât din impactul programului pilot FCG se va extinde la nivel naţional. Din 15 februarie 2016 tichetul social pentru grădiniţă este un drept al fiecărui copil sărac din România dar lupta se dă acum la firul ierbii, în implementare. Avem nevoie de cât mai mulţi ochi şi de cât mai multe condeie din toate judeţele, pentru a afla ce nu funcţionează şi ce e de făcut în continuare pentru ca fiecare copil sărac să aibă o şansă la educaţie.” a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo şi membru al juriului Burselor pentru Jurnalism Civic.

Tichete sociale pentru 111.000 de copii

        Membrii juriului: Cosmin Bumbuţ (fotograf şi voluntar OvidiuRo din 2013); Andrei Crăciun (jurnalist şi voluntar OvidiuRo din anul 2014); Maria Gheorghiu (Cofondator OvidiuRo); Leslie Hawke (Cofondator OvidiuRo) şi Viorel Ilişoi (jurnalist). 31 martie 2016 este termenul limită pentru trimiterea aplicaţiilor, iar pe 15 aprilie se va desemna castigătorii. În perioada 15 aprilie – 15 iunie se va desfăşura perioada de documentare, scriere, tutoriat, editare iar în data de 30 iunie este fixat termenul limită pentru publicarea sau difuzarea materialului.

De la lansarea ca program pilot, în 2010, până în februarie 2016, peste 4.500 de copii din 43 de comunităţi rurale şi urbane mici au beneficiat de educaţie timpurie şi nutriţie mai bună. Programul pilot Fiecare Copil în Grădiniţă a fost citat atât de publicaţia The Economist cât şi de Banca Mondială drept bună practică şi a fost finanţat cu preponderenţă de sectorul corporatist din România şi de The Alex Fund. La iniţiativa OvidiuRo, începând cu anul 2016, componenta tichetelor sociale pentru grădiniţă pentru 111.000 de copii de 3-5 ani este finanţată de la bugetul de stat prin Legea nr. 248/2015 sau Legea Fiecare Copil în Grădiniţă, care reglementează programul de interes naţional.