Organizația “Salvați Copiii” solicită majorarea alocației de stat

0
419

Organizația „Salvați Copiii” solicită majorarea alocației de stat pentru copii, la suma de 200 de lei pe lună, atenționând asupra procentului ridicat al minorilor care sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială.

Alocația de stat pentru copii este un drept universal, consacrat prin Constituție. Pentru ca acest drept constituțional să-și atingă scopul – protecţia socială a copiilor şi a tinerilor, Organizația „Salvați Copiii” susține mărirea cuantumului alocației de stat pentru copii la suma de 200 de lei pe lună, modificare propusă printr-un proiect de lege înaintat Senatului României în 2014. „Am trimis Președinților Comisiilor specializate din Camera Deputaților cererea de a aproba mărirea alocațiilor pentru copii și de a lua în considerare o analiză pe această temă, ținând seama de datele recente ale stării de sărăcie în care trăiesc aproape jumătate dintre copiii din România, precum și de necesitatea respectării consecvente, în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice , inclusiv de către Guvern sau Parlament, a interesului superior al copilului, unul dintre principiile fundamentale ale dreptului românesc contemporan”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizației „Salvaţi Copiii” România.

La nivel european alocația se corelează cu salariul minim pe economie

„Salvați Copiii” își fundamentează acest apel pe mai multe argumente. Printre acestea, echitatea alocărilor financiare destinate copiilor, în raport cu alte domenii; faptul că în România copiii sunt mai săraci decât adulții; corelarea cu Indicatorul Social de Referință este formală; inechitatea raportării la Indicatorul Social de Referință. La nivel european alocația se corelează cu salariul minim pe economie; cuantumul actual al alocației de stat pentru copii nu reflectă respectarea principiului interesului superior al copilului.

Organizaţia „Salvaţi Copiii” România consideră că alocaţia de stat, acordată în prezent copiilor care au împlinit 2 ani, reprezintă o sumă de bani (42 de lei, respectiv 84 de lei pentru copilul cu dizabilități) nesemnificativă pentru familie, neputând constitui un sprijin pentru părinți, în asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului lor: dreptul la supraviețuire și dezvoltare, dreptul la condiții decente de viață și la alimentație corespunzătoare, dreptul la participare școlară sau la petrecerea timpului liber. În mod practic, cu această sumă, părintele nu poate achiziționa decât cel mult o porție de lapte pe zi, un penar sau o pereche ieftină de încălțăminte. Numai prin economisirea pentru 23 de luni a alocației, se poate ajunge la valoarea unui salariu minim pe economie.

Rata sărăciei relative în rândul copiilor – 32,1%

În România sunt 3.742.418 de copii, la o populaţie de 19.947.311, procentul copiilor expuși la risc de sărăcie și excluziune socială fiind de 48,5%, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu 51,5%, și la mare distanţă de media europeană de 27,7% (conform Eurostat). Potrivit INS, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor a fost de 32,1%, semnificativ mai ridicată decât rata pentru populaţia adultă (18-64 ani), de 21,5%, sau pentru populația în vârstă (65 de ani şi peste), de 15%. Astfel, rata deprivării materiale severe în rândul copiilor, comparativ cu populaţia adultă, era de 34,1%, la nivelul anului 2013 (INS).

Raportarea alocației la salariul minim pe economie, o solicitare

În opinia reprezentanţilor Organizaţiei „Salvaţi Copiii” raportarea alocației la salariul minim pe economie oferă o evaluare mai corectă a disponibilității și interesului unui guvern de a sprijini familiile în creșterea copiilor. În prezent, România are cea mai scăzută valoare raportată la salariul minim pe economie, de doar 4%, față de 8% în Bulgaria sau 18% în Ungaria. În sistemele legislative moderne, prioritizarea aspectelor ce vizează protecția drepturilor copilului nu este considerată o amenințare la adresa drepturilor adulților sau a politicilor adresate acestora din urmă. De aceea, nu există echivoc în a acorda copiilor o atenție specială pentru respectarea și promovarea drepturilor lor, iar alocația de stat este expresia modului în care autoritățile interpretează și respectă principiul interesului superior al copilului.