Trofeele GAUDEAMUS, pe ultima filă a Târgului de Carte de la Craiova

0
370

Peste 12.000 de vizitatori – cel mai mare număr de până acum! –, 43 de expozanți (edituri din România și din străinătate, distribuitori de profil, instituţii culturale şi de învăţământ), 30 de evenimente, aproximativ 400 de volume donate în cadrul campaniei „Cărțile se întorc acasă”! În cifre, astfel se prezintă cea de-a XII-a ediție a Târgului de Carte GAUDEAMUS de la Craiova, deschis, pe parcursul a cinci zile, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”. Ieri, în ultima zi a acestui eveniment cultural-expozițional, organizatorii – Radio România și Radio „Oltenia” Craiova – au acordat premiile Târgului: pentru expozanți, reprezentanții mass-media, cea mai râvnită carte, câștigătorii concursului de lectură, ca și Premiile Educația și Miss Lectura.

«Cifrele nu sunt întotdeauna interesante, pentru că sunt seci, dar ele acoperă realitatea și caracterizează un fenomen extrem de palpitant – este și cazul acestei ediții de la Craiova. Țin să reamintesc faptul că vorbim despre un an aparte, pentru că se împlinesc 85 de ani de la prima emisie Radio România, unul dintre primele posturi de radio din Europa, și 20 de ani de când Târgul GAUDEAMUS a început să fie caracterizat ca „un fenomen” și „cel mai longeviv dintre proiectele culturale de după 1989”», a declarat, la festivitatea de ieri, directorul executiv al Târgului, Vladimir Epstein. „Caravana GAUDEAMUS a pornit sub bune auspicii, ceea ce este o bucurie pentru noi, craiovenii, pentru că la dispoziția vizitatorilor au stat multe edituri, multe cărți și pe măsura acestui efort al expozanților, al organizatorilor, al celor ce au promovat Târgul se află și rezultatele”, a adăugat Mircea Pospai, redactor-șef Radio „Oltenia”. Preşedinte de onoare al Târgului, Emil Boroghină – amfitrion al celor 12 ediţii GAUDEAMUS Craiova de până acum – a menționat că „avem toate motivele să credem că și această ediție este o izbândă”, referindu-se în primul rând la numărul mare de vizitatori. Caravana GAUDEAMUS va continua cu Târgul de la Cluj-Napoca – ediţia a XIV-a, care se va desfăşura în perioada 17-21 aprilie.

 

 Trofeele GAUDEAMUS

(acordate prin votul publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite pe durata Târgului):

  • locul I: Editura HUMANITAS
  • locul al II-lea: Editura TRITONIC
  • locul al III-lea: Editura NEMIRA

 

Cea mai râvnită carte a Târgului

(prin votul publicului): volumul „Amintiri din pribegie”, de Neagu Djuvara, publicat de Editura „Humanitas”, şi volumul „Comunicarea radiofonică. Provocările prezentului”, de Gabriela Rusu-Păsărin, apărut la Editura „Tritonic”.

 

 

 

 

 

  • Trofeele Presei
  • decernate jurnaliştilor pe secţiunile:

–         presă scrisă – cotidianul „Cuvântul Libertăţii”; –         TV – posturile Digi24 Craiova, TVR Craiova şi GTV; –         la secţiunea radio premiul nu s-a acordat întrucât publicul a nominalizat aproape în unanimitate postul Radio „Oltenia”, organizator al Târgului.

 

  • Premiul EducaţiaEditura „Universitaria” din Craiova.
  • Premiul special „Vocea craioveană a Târgului GAUDEAMUS”: Mircea Pospai, redactor-şef Radio România – Oltenia Craiova.
  • Premiul Tombolei GAUDEAMUS – o tabletă electronică oferită de Rotary Club Craiova: Virgiliu Mateescu, pensionar.

 

Sâmbătă, 2 martie, în cadrul Târgului a avut loc etapa zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, o competiţie de creativitate şi comunicare pe teme de literatură la care au participat elevi de la mai multe licee din Craiova. Câştigătoarele concursului, toate în clasa a XI-a, au fost Gabriela Bănică (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”) – locul I, Mihaela Roşca (Colegiul Naţional „Carol I”) – locul al II-lea, Ileana Ancuţa Simion (Colegiul Naţional „Carol I”) – locul al III-lea. Cea care va reprezenta Craiova la finala concursului, care se va desfăşura cu prilejul Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţăturăde la București (13-17 noiembrie a.c., Pavilionul Central Romexpo), va fi însă

Gabriela Bănică

Gabriela Bănică. A participat pentru prima dată la o astfel de competiție și crede că organizarea ei e o idee foarte bună pentru a încuraja lectura. „Contrar a ceea ce se spune, elevii chiar citesc!”, susține  eleva. A avut emoții la concurs, dar le-a depășit cu brio, iar acum de-abia așteaptă finala din capitală! Gabriela Bănică nu știe deocamdată către ce facultate se va îndrepta după absolvirea liceului, dar în alegerea ei cu siguranța va conta faptul că, acum, printre materiile favorite de la școală se numără Limba română. Nu puține emoții la competiția de sâmbătă a avut și ocupanta locului al II-lea,

Mihaela Roşca

Mihaela Roșca. „Nu a fost greu concursul, mai mult emoțiile au fost mari!”, mărturisește eleva, obișnuită însă cu astfel de… întreceri pe teme de literatură: în fiecare an a participat la olimpiada de Limba română, anul acesta obținând o mențiune. Mihaela Roșca a hotărât de pe-acum să studieze la Facultatea de Drept, însă nu știe încă dacă la Craiova sau în alt centru universitar.

 

 

 

 

Peste 400 de volume au fost donate de vizitatorii şi editorii participanţi la Târg ca urmare a campaniei „Cărţile se întorc acasă”. În premieră în acest an, volumele au fost direcţionate către bibliotecile de la Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul pentru Minori și Tineri. „Suntem beneficiarii unui gest frumos. În penitenciar sunt persoane private de libertate cu educație precară, nu trebuie să mire pe nimeni că oameni la 50 de ani de-abia acum deprind scrisul și cititul…”, a declarat Sorin Simos, șef Serviciu Educație în cadrul Penitenciarului Craiova, instituție căreia i-au revenit jumătate din cărțile donate de craioveni. Campania de donaţie de carte se derulează în Bucureşti şi pe parcursul anului în oraşele Caravanei GAUDEAMUS, iar de la lansarea acestui proiect, în 2010, până în prezent, peste 55.000 de volume au ajuns la biblioteci publice rurale şi şcolare din aria de acoperire a posturilor Radio România. În cadrul Târgului, Rotaract Club Craiova a strâns cărți, sub sloganul „Vino și donează o carte pentru satele din Dolj!”, un bibliobuz aflându-se zilnic, în acest scop, pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”. Acțiunea a venit ca urmare a reușitei de anul trecut, când, în doar două zile, Rotaract Club Craiova a reușit să adune mai bine de 1.500 de cărți.  

Premiul Miss Lectura

a fost câștigat în acest an de Roxana Săvulescu (25 de ani), absolventă a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității din Craiova (promoția 2009, secția Contabilitate) și a unui Master în Finanțe și Administrarea Afacerilor la aceeași instituție (2011). Până în prezent însă nu și-a găsit un loc de muncă… Roxana Săvulescu a trecut de mai multe ori pragul Târgului, în căutarea unor cărți de Limba franceză și de beletristică, fără să se gândească însă că va fi remarcată de organizatori, cu atât mai mult cu cât niciodată nu a participat la vreun concurs de frumusețe. Câștigătoarea a primit o rochie din partea Casei de Modă „Ilinca”, pe care nu știe, deocamdată, la ce ocazie specială o va purta. Același sponsor al concursului Miss Lectura a mai acordat un premiu, constând tot într-o rochie, pentru cea mai frumoasă expozantă, în acest an el ajungând la reprezentanta Editurii „Tritonic”.