La început de primăvară, primarii pleacă la drum cu gânduri şi proiecte îndrăzneţe. Prima concluzie pe care o poţi trage după ce discuţi cu aceştia este că în comunele doljene se fac planuri pentru investiţii mari, poate mai multe decât niciodată. Din păcate, din experienţa anilor trecuţi multe dintre proiectele care sunt pe lista primarilor se pierd pe parcurs, lipsa finanţării fiind principalul motiv. Există totuşi proiecte care sunt duse la bun sfârşit şi care uşor, uşor creează o altă imagine comunelor doljene şi puţin mai mult confort celor care se încăpăţânează să locuiască la ţară şi să nu părăsească satul românesc.
Pieleşti: Reţea de alimentare cu gaze, realizată în parteneriat public-privat
Autorităţile locale din comunele doljene mizează anul acesta pe proiectele edilitare de amploare. Fie că este vorba de amenajarea unor reţele de apă potabilă sau de canalizare fie că este vorba de alimentarea cu gaze, edilii comunelor din judeţ şi-au propus să investească în infrastructură.
La Pieleşti, spre exemplu, prin intermediul unui parteneriat public-privat au demarat lucrările pentru amenajarea unei reţele de alimentare cu gaze în comună. De altfel, primii 10 kilometri de conducte au fost deja introduşi, urmând ca până în vara acestui an lucrarea să se finalizeze ultimii 10 kilometri de conducte. Nu este însă singurul proiect mare pe care autorităţile locale îl au în vedere. Prin intermediul OG nr. 577 reprezentanţii primăriei Pieleşti au anunţat că vor să ducă la bun-sfârşit un proiect de introducere a canalizării, iar din fonduri proprii să pună la punct reţeaua de alimentare cu apă. Tot din fonduri proprii în comună, anul acesta, ar urma să fie asfaltate 12 străzi. În plus, Primăria Pieleşti desfăşoară în proiect cu Zona Metropolitană Craiova pentru construirea unui Cămin Cultural în comună.
„Sunt obiective importante pe care ni le-am propus. Mai avem un proiect în parteneriat cu Zona Metropolitană Craiova. Procesul de licitaţie este în desfăşurare şi este organizată de partenerii noştrii. Anul trecut am avut un buget de 70 de miliarde de lei vechi. Noi am majorat taxele şi impozitele cu 16% şi ne bazăm pe un buget asemănător. În comuna noastră a venit un furnizor spaniol al celor de la Ford, care zilele acestea a dat drumul şi sper că va face nişte angajări. Cei de la Qfort lucrează intens pentru export şi au ajuns la 500 de angajaţi şi în perioada următoare vor mai angaja încă vreo 100 de persoane. Lucrurile merg spre bine din acest punct de vedere”, a precizat Dan Viorel Dică, primarul comunei Pieleşti.
Ostroveni: Şcoala din satul Lişteava va fi modernizată
La Ostroveni, prioritatea numărul unu pentru anul acesta este finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă. Proiectul a demarat încă din anul 2007 pe OG nr.7, dar din cauza faptului că sumele necesare nu au fost alocate, nici până astăzi lucrarea nu s-a încheiat. „Acum am primit o parte din bani. Ne-am plătit restanţele şi am început lucrările. Sperăm că vom reuşi să o ducem la bun sfârşit”, a explicat Gheorghe Oprescu, primarul comunei Ostroveni.
Graţie unui program al Băncii Europene de Investiţii în localitate, în anii trecuţi, au fost pietruite şi acoperite cu bitum 8 kilometri de drumuri. Chiar dacă pe unele porţiuni au început să apară gropi, primarul a promis că problema va fi rezolvată anul acesta prin amenajarea unui nou covor asfaltic. De reparaţii capitale vor beneficia şi clădirile ce găzduiesc unităţile de învăţământ din localitate. În acest sens, lucrări de reabilitare a corpurilor de clădire vor fi demarate atât la şcoala din satul Lişteava, cât şi la cele două grădiniţe din comună. De asemenea, vor fi pietruiţi 4 kilometri de drumuri interioare, iar iluminatul public şi trotuarele vor fi refăcute. O parte din lucrări va fi realizată cu bani din fondul de rulment, altele cu bani de la guvern şi de la Ministerul Educaţiei Naţionale.
Primarul comunei Pleniţa: „Eu cred că va fi un an plin”
Autorităţile locale din Pleniţa au în vedere anul acesta să finalizeze două mari proiecte. Primul este cel pe Măsura 3.2.2, din fonduri europene şi se referă la sistemul de canalizare Pleniţa-Caraula, dar şi la alimentarea cu apă, extinderea drumului comunal Pleniţa-Caraula şi a mai multor drumuri interioare, precum şi reabilitare respectiv modernizarea unor străzi prin asfaltare. Al doilea proiect de amploare se referă la extinderea sistemului de canalizare şi la modernizare mai multor drumuri pe OG nr. 577.
„Eu cred că va fi un an plin, pentru că pe lângă aceste proiecte mari sunt şi altele, mai mici, dar care sunt atât de necesare într-o comună. Am început munca de igenizare şi curăţenie la nivel de comună. Decolmatăm canalele şi amenajăm spaţiile verzi. Avem 100 de persoane care primesc bani pe Legea 416/2001 şi cu care facem toate aceste munci”, a afirmat Mihai-Puiu Calafeteanu, primarul comunei Pleniţa.
În comuna Perişor a început curăţenia de primăvară
Încă din primele zile ale lunii martie, la Perişor, autorităţile locale au pornit o campanie de igienizare în comună. Nu lipsesc, însă, nici proiectele ce ar urma să fie derulate pe parcursul acestui an. Deocamdată, reprezentanţii Primăriei aşteaptă să fie alocată şi ultima tranşă pe Măsura 125, proiect prin care a fost refăcută infrastructura pentru 10,5 kilometri de drumuri agricole şi forestiere. „Deocamdată am început curăţenia în comună. Decolmatăm canalele care sunt înfundate şi avem prioritate pentru cimitir, unde buruienile sunt mari şi este nevoie să fie smulse. Aceste munci le facem cu oamenii care primesc ajutor social. Avem 53 de dosare pe Legea 416/2001. Am finalizat lucrările de introducere a canalizării în comună. Aşteptăm să vedem bugetul şi în funcţie de banii pe care îi vom avea la dispoziţie vom putea vorbi şi de alte proiecte în comuna Perişor”, a anunţat Mariana Chipirlin, primarul comunei Perişor.
Un obiectiv important pentru anul acesta este acela de a demara lucrările pentru construirea unui nou sediu de primărie, care ar urma să fie realizat din fonduri proprii.
Primar Scaeşti: „Vrem să ne racordăm la conducta de apă Izvarna”
Pentru autorităţile locale din Scaeşti foarte importante sunt fondurile pe care le vor avea la dispoziţie pentru acest an. În funcţie de banii ce vor fi alocaţi, vor fi realizate şi investiţiile pe care atât reprezentanţii Primăriei cât şi locuitorii comunei şi le doresc. În primul rând, este importantă o reţea de canalizare în comună. Un alt proiect îndrăzneţ şi, în plus, necesar este o aducţiune de apă de la Răcari la Scaeşti ce va racorda localitatea la conducta de la Izvarna şi în felul acesta problema apei va fi rezolvată.
„Avem multe proiecte pe care dorim să le începem în acest an şi în funcţie de banii pe care îi vom avea la dispoziţie vom vedea pe ce perioadă ne vom duce cu ele. Îmi doresc să pornesc demersurile pentru canalizare în comuna Scaeşti. În plus, vrem să ne racordăm la conducta de apă Izvarna. De asemenea, avem o anexă lângă Primărie pe carte doresc să o terminăm de construit şi trebuie găsită o soluţie de finanţare pentru asfaltarea drumurilor laterale din localitate. În rest, avem treburile gospodăreşti de zi cu zi, care se referă la curăţenia şi înfrumuseţarea comunei, la spaţiile verzi şi iluminatul public”, a spus Barbu Calotă, primarul comunei Scaeşti.
MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU
Oare de ce, domnilor autori , in cazul ultimului Primar, uitati, sa specificati , ca e primul Primar condamnat pentru cel mai edificator CONFLICT DE INTERESE??!!Mai stiti , de cine si pentru ce??!!
Comments are closed.