“Moving on: our perfect job in the Balkans!”- problemele şomajului dezbătute de tineri din patru ţări

0
266

În perioada 25 februarie – 7 martie, Asociaţia “Centrul Regional de Voluntariat” din Craiova şi partenerii săi internaţionali – Association “People’s Parliament” – Serbia, The Association for Community Development of Kyustendil – Bulgaria, Association of citizens “Youth Can” – FYRO Macedonia, Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti; Universitatea din Craiova prin Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională, Organizaţia Studenţilor Politehnişti Profil Electric din Craiova şi ASFL Craiova, desfăşoară proiectului “Moving on: our perfect job in the Balkans!”.

Acesta este cel de-al doilea schimb de tineri pe care îl organizează Asociaţia Centrul Regional de Voluntariat în Craiova pe tema şomajului în rândul tinerilor. Proiectul “Moving on: our perfect job in the Balkans!” urmăreşte informarea cu privire la oportunităţile de muncă pentru tineret şi promovarea spiritului antreprenorial ca o modalitate viabilă de viitor, oferirea de consiliere pentru planificarea carierei şi orientare; creşterea gradului de conştientizare a importanţei activităţii de voluntariat în timpul liceului şi universităţii; sporirea înţelegerii şi acceptării diversităţii culturale, includerea tinerilor excluşi social de a participa la activităţi non-formale; să înţeleagă diversele roluri ale voluntariatului în dezvoltarea societăţii. “Aflat la cea de-a doua ediţie, proiectul «Moving on: our perfect job in the Balkans!» reprezintă iniţiativa tinerilor voluntari. Este vorba despre un schimb de experienţă cu participanţi din patru ţări – România, Serbia, Macedonia şi Bulgari, a pe tema şomaşului în rândul tinerilor”, a declarat Carmen Tufagiu, preşedintele Asociaţiei “Centrul Regional de Voluntariat” din Craiova.

“Se pune accent pe munca interculturală”

Carmen Tufagiu

Timp de zece zile, 28 de tineri din ţările partenere în proiect, vor prezenta realitatea din ţara lor în legătură cu rata şomajului în rândul tinerilor şi ce măsuri sunt aplicate pentru a combate acest fenomen, vor avea dezbateri asupra a ceea ce se poate face pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor şi vor învăţa de la reprezentanţi ai Pirelli ce caută marile companii de investiţii la lansarea apelurilor de angajare. Activităţile proiectului sunt bazate pe educaţia non-formală, pe un proces de învăţare şi de formare care funcţionează în afara rutinelor sistemului educaţional formal. Acesta se bazează pe învăţarea prin participare, ţinând seama de nevoile şi interesele tinerilor. Dobândirea de noi competenţe nu este un proces neutru, invizibil, ci flexibil, combinând practica şi teoria. Metodele utilizate pe parcursul celor 10 zile variază între prezentări audio şi video ale companiilor partenere şi ale grupurilor din fiecare ţară, discuţii de grup şi brainstorming, simulări şi jocuri de rol, seri şi petreceri interculturale, vizite şi excursii. “Pe perioada de desfăşurare a proiectului, tinerii vor fi angajaţi în prezentări pe tema şomajului şi ce fac companiile multinaţionale mari pentru a diminua şomajul. De asemenea, vor avea loc simulări de interviuri, prezentări de branding şi workshopuri interactive cu reprezentanţii Universităţii din Craiova, reprezentanţii Pirrelli şi reprezentanţii unor ONG-uri din Craiova. De asemenea, participanţii la proiect vor avea timp liber şi seri interculturale în cadrul cărora îşi vor prezenta ţara din care provin. Obiectivele proiectului «Moving on: our perfect job in the Balkans!» au fost ca aceşti tineri să se pregătească pentru o inserţie optimă pe piaţa muncii, dar şi să devină mai deschişi pentru că într-o Europă unită nu se mai pune accent pe lucrul într-o fabrică unde oamenii sunt din aceeaşi ţară, ci pentru munca interculturală unde naţiunile pot coopera optim», a mai declarat preşedintele Asociaţiei Centrului Regional de Voluntariat Craiova.


 “Moving on: our perfect job in the Balkans!” este un proiect finanţat din fonduri acordate de către Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 3.1a – Schimburi de tineri, aprobat, gestionat şi monitorizat in România de către ANPCDEFP – Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare in Domeniul Educaţiei si Formării Profesionale.