Un an şi 6 luni cu suspendare pentru secretarul Primăriei Argetoaia

0
644

Curtea de apel

Secretarul Primăriei comunei Argetoaia, Ion Bucur, a declarat apel împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Dolj, la finele anului trecut, prin care a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Craiova.

Ion Bucur, secretarul Primăriei Argetoaia, a ajuns în arestul IPJ Dolj la sfârşitul lunii septembrie 2010, pentru luare de mită şi fals intelectual. Funcţionarul a fost prins în flagrant de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj marţi, 28 septembrie 2010, în timp ce primea 1.000 de euro pentru a elibera unei persoane mai multe adeverinţe din care reieşea că ar fi lucrat la fostele CAP-uri, diferite perioade de timp, lucru ce nu era adevărat.

Conform anchetatorilor, la începutul lunii septembrie 2010, secretarul Primăriei comunei Argetoaia, Ion Bucur, a fost abordat de o persoană care avea nevoie de nişte adeverinţe necesare calculării vechimii în muncă, pentru el şi pentru alţi membri ai familiei, din care să reiasă că ar fi lucrat în fostele CAP-uri anumite perioade de timp. Omul însă ştia că nici el, nici rudele nu lucraseră acolo aşa că a încercat să ajungă la o înţelegere cu secretarul Primăriei.

Din câte se pare, Ion Bucur i-ar fi pretins bărbatului suma de 1.200 euro, pentru a-i elibera cele patru adeverinţe solicitate, stabilind să înscrie în mod nejustificat anumite perioade de timp lucrate în fostele CAP-uri. Bărbatul însă s-a gândit probabil că suma este prea mare, aşa că s-a dus la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj şi l-a denunţat pe secretar. Oamenii legii au luat legătura cu procurorul delegat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi au pus la punct detaliile prinderii în flagrant a secretarului. Denunţătorul a ajuns la Primăria Argetoaia marţi, 28 septembrie 2010, şi i-a dat secretarului 1.000 de euro, sumă în schimbul căreia a primit trei adeverinţe, din care reieşea faptul că denunţătorul, soţia şi socrul acestuia au avut o vechime în muncă cuprinsă între 8 şi 10 ani la unităţile agricole de pe raza comunei, în perioada 1970-1989.

Imediat şi-au făcut apariţia ofiţerii anticorupţie împreună cu procurorul de caz care i-au găsit cei 1.000 euro cu seriile înregistrate anterior, astfel că a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru continuarea cercetărilor. Procurorul de caz a dispus reţinerea lui Bucur pe o perioadă de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual, ulterior primind şi mandat de arestare preventivă. Procurorii au finalizat destul de repede cercetările şi l-au trimis pe secretar în judecată, iar la sfârşitul lunii decembrie 2010, magistraţii Tribunalului Dolj au şi pronunţat sentinţa în dosar.

Astfel, judecătorii au respins schimbarea încadrării juridice şi din luare de mită în primirea de foloase necuvenite şi l-au condamnat pentru prima infracţiune la o pedeapsă de 1 an şi şase luni închisoare, în timp ce pentru fals intelectual a primit trei luni. În urma contopirii pedepselor, Ion Bucur ar fi urmat să o execute pe cea mai mare, însă magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni şi punerea sa în libertate, întrucât acesta era încarcerat de pe 28 septembrie. Bărbatul a declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, acesta fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova.