Primar gorjean reţinut de procurorii anticorupţie craioveni

0
69

Constantin Pârvulescu

Primarul comunei gorjene Fărcăşeşti, Constantin Pârvulescu, a fost reţinut, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova pentru infracţiuni de corupţie. Bărbatul a ajuns în arestul IPJ Dolj şi urmează să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. Procurorii anticorupţie au stabilit, în urma cercetărilor, că primarul a primit bani, bunuri şi servicii în valoare de aproape 350.000 euro pentru a atribui majoritatea lucrărilor efectuate în beneficiul Primăriei Fărcăşeşti unor firme administrate de două persoane care l-au şi denunţat.

Constantin Pârvulescu, primarul comunei gorjene Fărcăşeşti, a fost adus, ieri-dimineaţă, la sediul Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), de unde a plecat cu cătuşe, direct în arestul IPJ Dolj. Primarul este acuzat de două infracţiuni de luare de mită, ambele în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conform unui comunicat al DNA, în urma cercetărilor efectuate procurorii au stabilit că “în perioada 2000 – 2008, inculpatul Pârvulescu Constantin, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, judeţul Gorj, a condiţionat atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică firmelor administrate de două persoane denunţătoare în cauză, de primirea unui procentaj de 20% din valoarea fiecărui contract de achiziţie publică ce urma să fie încheiat, precum şi de primirea unui procentaj de 20% din valoarea plăţilor restante pentru lucrări executate anterior, plăţi pe care Primăria Fărcăşeşti le avea de făcut în contul firmelor administrate de denunţători. Foloasele pretinse şi primite de Pârvulescu Constantin de la cei doi denunţători totalizează 1.500.000 lei (echivalentul a 348.000 euro) şi au fost primite în bani, bunuri şi servicii, în mod direct şi indirect – prin intermediul unor persoane cu care primarul se află în relaţii de rudenie –, precum şi prin intermediul firmei PÎRVCONSGIL S.R.L., în care inculpatul a fost asociat şi administrator până în anul 2003”.

Potrivit anchetatorilor, în urma “favorurilor” făcute, primarul s-a ales cu două apartamente, unul în Tîrgu Jiu, altul în Bucureşti, un autoturism Dacia Papuc, dar şi o brutărie “la cheie” care a fost construită, utilată şi făcută cadou firmei PÎRVCONSGIL S.R.L.

În schimbul foloaselor primite, primarul a facilitat atribuirea, în perioada 2003-2008, firmelor reprezentate de unul dintre denunţători, a 34 contracte de lucrări, în valoare totală de aproximativ 5,3 milioane lei (1,4 milioane euro la cursul mediu de schimb aferent perioadei), acestea reprezentând peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţie publică atribuite de Primăria Fărcăşeşti în perioada menţionată. În plus, Pârvulescu Constantin a aprobat plata sumei de 423.800 lei unei firme a denunţătorului, fără ca furnizorul să fi livrat bunurile menţionate în factură. În beneficiul firmelor celui de-al doilea denunţător, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea de contracte totalizând aproximativ 534.000 lei (140.000 euro).

Ca să nu fie nevoit să-şi “încarce” declaraţia de avere, Pârvulescu s-a îngrijit ca o parte din bunurile cu care s-a ales să figureze în proprietatea unor persoane interpuse, membri ai familiei sale.

Ieri, procurorii anticorupţie craioveni au dispus reţinerea lui Constantin Pârvulescu pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.