S-au stabilit noutăţile pentru Definitivat

0
54

profesoriAu apărut noile prevederi legale pentru susţinerea examenului de Definitivat în învăţământ pentru cadrele didactice. Este vorba despre Ordinul nr. 3114/2017 al Ministerului Educaţiei Naţionale, care prevede modificarea şi completarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, aprobată prin Ordinul nr. 5087/2016 al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Astfel, în sesiunea 2017 dascălii vor susţine mai devreme concursul, mai exact pe 20 aprilie, iar rezultatele vor fi afişate zece zile mai târziu. Susţinerea propriu-zisă va fi precedată de o etapă eliminatorie, care constă în două inspecţii de specialitate la clasă şi, în plus faţă de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal. De asemenea, a intervenit o modificare şi în ceea ce ţine de proba scrisă, care a fost simplificată, de la trei subiecte la două. Media finală, care a rămas 8,00, se va calcula pe baza unei formule ce include nota de la supervizările din clasă, cea de la „scris” şi cea de „portofoliu”. O persoană poate susţine concursul de cel mult trei ori. Ulterior,  se poate merge în competiţie numai prin achitarea unei taxe stabilite de către minister.

„Menţionăm că nu se pot înscrie, pentru sesiunea 2017, candidaţii care au susţinut pentru a treia oară examenul de definitivare în învăţământ, în sesiunea 2016, fără să promoveze; aceştia se vor putea înscrie la examen, în sesiunea 2018, după efectuarea unui nou stagiu, în condiţiile legii”, a precizat prof.  Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.