Informare si dezinformare

0
963

„Informaţia este sufletul tuturor afacerilor publice” (Daniel Defoe)

romeo tiberiadeVedem cu toţii ce se întâmplă în România, în aceste zile. Foarte multe controverse. Sigur, totodată, toată lumea îşi dă cu părerea. Este normal. Noi, în Romania, ne pricepem la orice, mai ales la datul cu părerea. De aceea, mi-am zis ca nu ar fi rău să îmi exprim şi eu punctul de vedere, deoarece sunt cetăţean al României, dar am şi responsabilitatea reprezentării unei numeroase etnii.

Proteste în stradă. Demonstraţii în Parlament – deşi acolo este cu totul altceva, minimă morală a funcţiei şi a instituţiei ar trebui să impună o anumită conduită. Se vorbeşte de imixtiune. Se prezintă demisii. Din păcate, la demonstraţiile de stradă au avut loc şi violenţe.

Eu consider ca orice partid care câştigă în mod legitim alegerile înseamnă că prezintă încredere pentru electorat, din perspectiva programului prezentat. Pe cale de consecinţă, acest partid va da ţării un premier, un Guvern şi un parlament majoritar. Iar aceste entităţi trebuie să funcţioneze.

Şi oamenii au dreptul să protesteze. Fiind un militant al integrării sociale prin respectarea legislaţiei în vigoare, consider că a protesta în cadrul unei manifestări publice autorizate ţine tot de democraţie: legea ţării trebuie respectată, atât în instituţii, dar şi în stradă. Cum şi dreptul oamenilor. Dar, repet, autorizat. Când se protestează, de ce se protestează? Oamenii fac legile? Sau noi, oamenii, trebuie  să le respectăm, iar instituţiile abilitate să le aplice?

Înainte de a protesta, cred că trebuie să ne informăm. Este un lucru esenţial, acela de a şti de ce facem ceva anume, când facem. Adică, atunci când protestăm sau când suntem de acord.

Eu nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă acum pe reţelele de socializare. Dacă susţii legalitatea, eşti jignit. Eşti atacat violent, în fel şi chip. Violenţa de limbaj devine pentru unii o unică raţiune existenţială. Dacă susţii pe cineva eşti catalogat drept lingău. Dacă împărtăşeşti o opinie te numeşti sclav. Se vorbeşte însă prea puţin despre manipulare. Pentru că este grav să te laşi manipulat, dar este poate şi mai grav atunci când îţi dai seama ca eşti manipulat, dar după ce ţi-ai făcut nişte selfie-uri nu mai poţi da înapoi.

A fi informat este un atribut al omului modern. Avem informaţii peste tot, avem acces nelimitat la informaţie. Mai departe, dacă ne informăm sau nu, ţine doar de noi înşine.

În opoziţie cu informarea, de bună seamă, găsim dezinformarea. De obicei, dezinformarea este însoţită de spectrul ridicolului. Când cineva este dezinformat – datorită lui, atunci acesta este foarte uşor de manipulate – de către cei pe care el îi deserveşte fără să îşi dea seamă. Dezinformarea poate fi individuală sau în masă. Absurdul social intervine atunci când o minoritate dezinformată încearcă să răstoarne o ordine impusă de majoritatea informată. Atunci, legalităţile sociale devin haos, iar anarhia tinde să acapareze democraţia.

Informare-manipulare-dezinformare. Un traseu al eu-lui. Fiecare dintre noi stabileşte la care staţie coboară. Eu depun eforturi pentru ca etnia romă să fie informată. Asupra drepturilor, dar şi asupra obligaţiilor. Asupra mijloacelor şi metodelor. Asupra perspectivelor. Dar totul doar din punct de vedere al respectării legilor statului român.

Înainte de a întreprinde ceva, să ne informăm. Altfel, niciodată dezinformarea nu va fi o scuză pentru efectele manipulării.

Romeo TIBERIADE

Preşedinte Partida Romilor PRO EUROPA Sucursala Dolj