Pericolul inundațiilor ocolește Doljul deocamdată

0
408

Înaintea videoconferinței convocate ieri de premierul Victor Ponta, prefectul de Dolj, Marius Deca, a făcut o trecere în revistă a situației care se înregistrează în Craiova și în județ, în acest moment, după ninsori. Vestea cea mai bună a venit de la reprezentanții Centrului Meteorologic Regional Oltenia, care spun că săptămâna aceasta nu mai ninge, temperaturile cresc ziua, însă nu atât de mult încât să se topească toată zăpada și să apară inundațiile.

Prefectul de Dolj, Marius Deca, a început cu Cristina Burada, șef Serviciu în cadrul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, pentru a afla veștile cu privire la prognoza pentru zilele următoare. Se pare că în această săptămână județul Dolj nu va mai fi afectat de precipitații, iar temperaturile pe timpul zilei vor crește. Nopțile însă, vor fi în continuare geroase, astfel că nu există pericol ca întreaga cantitate de zăpadă căzută să se topească brusc.

„Nu vor mai fi precipitații săptămâna acesta, iar temperaturile vor mai crește. Datorită faptului că cerul va fi senin, vom avea ziua chiar temperaturi pozitive, până pe la două grade. Pe parcursul nopților, însă, vor fi în continuare temperaturi scăzute, până la minus 8, minus 10 grade Celsius. Nu există pericolul ca toată zăpada să se topească deodată”, a spus Cristina Burada.

Prefectul le-a cerut reprezentanților Companiei de Apă Oltenia să lucreze la degajarea gurilor de canal, pentru ca apa rezultată din topirea zăpezii să se poată scurge în canalizare, iar Salubritatea a anunțat că în Craiova se lucrează continuu pentru ridicarea zăpezii de pe străzi și transportarea ei la cele două puncte autorizate de la Mofleni. Și pe drumurile naționale și județene utilajele acționează pentru a lărgi suprafața carosabilă.

O problemă ridicată în cadrul întâlnirii a vizat locuitorii de pe strada „Fermierului” din Craiova, de unde au ajuns mai multe reclamații la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, în care oamenii se plângeau că sunt debranșați de la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Reprezentanții CEZ au precizat că în zonă se va implementa un proiect-pilot, ce vizează modernizarea rețelei, întrucât se fură energie electrică, foarte mulți locatari de acolo branșându-se ilegal. S-a stabilit ca în perioada următoare, împreună cu Poliția, reprezentanții CEZ să efectueze controale pentru a-i depista pe cei care fură curent electric.

Cât privește motivul convocării Comitetului Național pentru Situații de Urgență în videoconferință, premierul Victor Ponta a anunțat că va fi revocată starea de alertă din cele şapte judeţe unde fusese instituită ca urmare a ninsorilor abundente și, începând cu 1 martie, vor funcționa două comitete naţionale, unul pentru intemperii şi celălalt pentru situaţii de urgenţă în aşa fel încât lucrurile să fie clare pentru responsabilitate.

De asemenea, primul-ministru a precizat că Slovenia a fost afectată de intemperii, iar România va acorda sprijin acestei ţări cu două generatoare electrice, întrucât acolo tot sistemul energetic este „la pământ”.