„Scorpionii Negri” au plecat în Afganistan

0
207

Peste 500 de militari craioveni din cadrul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri” au plecat, duminică, în teatrul de operaţiuni din Afganistan.  Timp de şase luni, aceştia vor executa misiuni de menţinere a păcii în provincia Zabul.

Batalionul de manevră execută misiuni de pace sub comanda NATO, în cooperare cu celelalte forţe aparţinând ISAF. În provincia Zabul, militarii craioveni vor contribui la sprijinirea guvernului Republicii Islamice Afganistan în procesul de menţinere a securităţii, stabilităţii şi extindere a autorităţii guvernamentale, precum şi în susţinerea efortului de reconstrucţie.

Scopul acestei misiuni este participarea alături de aliaţi la operaţiile de asistenţă şi sprijin pentru guvernul afgan în creşterea influenţei, exercitarea şi menţinerea autorităţii, cât şi în dezvoltarea capacităţii instituţiilor guvernamentale locale şi regionale. Concomitent, eforturile se vor concentra şi asupra normalizării vieţii cotidiene.

Misiune de menţinere a păcii

Prin obiectivele acestei operaţiuni se numără menţinerea libertăţii de mişcare pe autostrada A1, reducerea infiltrărilor insurgente pe rutele de acces, descoperirea şi distrugerea ascunzătorilor cu armament ale insurgenţilor, influenţarea pozitivă a populaţiei civile şi participarea la acţiuni de sprijin umanitar.

Pe lângă misiunea de menţinere a păcii, militarii craioveni au şi sarcina de a repatria în bune condiţii materialele şi echipamentele militare utilizate în teatrul de operaţiuni din provincia Zabul.

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, le-a cerut militarilor să depună tot efortul pentru o cooperare excelentă cu Forţele de Securitate Naţionale Afgane. „Sunteţi militari cu o vastă experienţă în teatrele de operaţii pentru că aţi îndeplinit, de-a lungul timpului, numeroase misiuni în Afganistan, Bosnia şi Irak, unde aţi demonstrat profesionalism şi determinare. De aceea sunt convins că, şi de această dată, vă veţi îndeplini misiunile la standarde ridicate”, a spus ministrul Mircea Duşa.