Autorul accidentului mortal din Gherceşti a fost eliberat. Deşi i s-a prelungit arestarea în aceeaşi zi

0
99

Marius Soreanu, tânărul de 22 de ani care a accidentat mortal un bărbat din Gherceşti şi a fugit, la începutul lunii decembrie 2012, a fost eliberat din arestul IPJ Dolj, vineri, 1 februarie a.c. Asta după ce joi, Judecătoria Craiova i-a admis cererea de eliberare sub control judiciar. Culmea este că, tot joi, un alt complet al Judecătoriei Craiova i-a prelungit lui Soreanu arestarea preventivă cu 30 de zile. Ambele decizii pronunţate joi au fost cu recurs şi cum vineri Tribunalul Dolj a respins recursul Parchetului împotriva deciziei de eliberare, tânărul a părăsit arestul IPJ Dolj. În aceste condiţii, recursul declarat de inculpat împotriva prelungirii arestării, programat să se judece astăzi la Tribunalul Dolj, a rămas fără obiect.

După aproape două luni petrecute în arestul IPJ Dolj, unde a ajuns pe 13 decembrie, pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea Poliţiei, Marius Soreanu, de 22 de ani, din Gherceşti, a avut baftă la sfârşitul săptămânii trecute. Asta pentru că, joi, 31 ianuarie a.c., Judecătoria Craiova i-a admis cererea de eliberare sub control judiciar, cu rezerva că va fi pus efectiv în libertate după judecarea recursului Parchetului. Culmea este că, în aceeaşi zi, aceeaşi instanţă, însă un alt complet, a decis prelungirea arestării preventive a lui Soreanu cu încă 30 de zile. Ambele hotărâri sunt publicate pe site-ul Judecătoriei Craiova.

Potrivit datelor publicate pe site, completul P1 al Judecătoriei Craiova a dispus, pe 31 ianuarie a.c., “punerea în libertate provizorie a inculpatului Soreanu Marius de sub puterea mandatului de arestare nr. 127/13.12.2012 emis în baza Încheierii din Camera de Consiliu nr. 183/13.12.2012 a Tribunalului Dolj”. Procurorii au făcut recurs, care s-a judecat vineri, 1 februarie a.c. la Tribunalul Dolj. Instanţă a respins recursul, astfel că inculpatul a ieşit din arest în aceeaşi zi, după cum au confirmat şi reprezentanţii IPJ Dolj, anunţaţi de instanţă că decizia de eliberare a rămas definitivă.

Tot joi, completul PA2 al Judecătoriei Craiova a avut de judecat cererea procurorilor de prelungire a duratei arestării preventive în cazul lui Marius Soreanu. Astfel, în Dosarul nr. 2880/215/2013, privind prelungirea duratei arestării preventive dispuse în cursul urmăririi penale, judecătorii au dispus “prelungirea măsurii de arest preventiv a inculpatului Soreanu Marius, arestat în baza Mandatului de arestare preventivă nr. 127 din 13.12.2012 emis de Tribunalul Dolj în baza Încheierii nr. 183 din 13.12.2012 a aceleiaşi instanţe”. Decizia aceasta a fost atacată cu recurs de Soreanu, în aceeaşi zi în care a fost pronunţată, recursul său fiind programat să se judece luni, 4 februarie a.c., tot la Tribunalul Dolj.

Reprezentanţii Curţii de Apel Craiova, care are în subordine Judecătoria Craiova, au precizat că nu îşi pot explica de ce instanţa a luat două hotărâri diferite în acest caz, însă un lucru este clar: inculpatul nu mai poate fi arestat preventiv. „Tribunalul Dolj va constata că recursul a rămas fără obiect. Odată pus în liberate printr-o hotărâre definitivă, inculpatul poate fi reîncarcerat numai pentru comiterea altor fapte”, a declarat judecătorul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.

CASETĂ:

Reamintim că, poliţiştii au fost sesizaţi prin 112, sâmbătă 8 decembrie 2012, în jurul orei 20.00, că pe DJ 641, în satul Gârleşti, comuna Gherceşti, s-a produs un accident de circulaţie, al cărui autor a părăsit locul faptei. S-a stabilit că victima accidentului este Fănel Casangiu, de 40 de ani, din localitate, care, în urma impactului, a decedat. Poliţiştii de la Rutieră au reuşit să afle că autoturismul care îl lovise pe bărbatul de 40 de ani era un Opel Meriva, de culoare albă, descoperit duminică, într-o anexă gospodărească din comuna Gherceşti, autorul fiind Marius Soreanu, de 22 de ani, din Gherceşti, şofer profesionist şi student la Teologie, care a fost reţinut pe 24 de ore, sub acuzaţia de ucidere din culpă.