Persoanele cu autism din Dolj şi familiile acestora pot beneficia acum de asistenţă de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism Dolj. Acest centru funcţionează din martie 2012 şi oferă intervenţii personalizate fiecărui beneficiar, în funcţie de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare şi disponibilitatea sa şi a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.
Centrul are la dispoziție personal specializat – psihologi, educatori în domeniu, logopezi, asistenţi sociali – instruiţi în lucrul cu persoane cu autism. Aceştia evaluează fiecare caz în parte şi, împreună cu familia, realizează un plan de intervenţie, pe termen mediu sau lung, în funcţie de specificul fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale, cât şi de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinţilor şi familiilor persoanelor cu autism. Până în acest moment, la Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Dolj, au beneficiat de asistenţă 19 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani. “Noutatea introdusă prin deschiderea Centrului de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism – Dolj constă în faptul că părinţii nu sunt doar informaţi în legătură cu tehnicile terapeutice utilizate, ci participă activ la o mare parte din sesiunile de lucru, pentru a putea învăţa tehnicile pe care le pot aplica ei înşişi acasă, zilnic, cu copiii, acest lucru facilitând apariţia şi dezvoltarea abilităţilor, într-un ritm mult mai alert”, a declarat Anca Oprescu, coordonatorul Centrului de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism Dolj.
Doar medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul corect
În tulburările de spectru autist (TSA) terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficienţă este crescut atunci când afecţiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) şi copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenţie specializată. Din acest motiv, este esenţial ca părinţii să-şi observe foarte bine copilul şi să fie atenţi la orice comportament neobişnuit al acestuia, încă din primele luni de viaţă. În cazul în care au suspiciuni, părinţii trebuie să i le semnaleze medicului de familie şi să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine”. Copiii cu autism pot prezenta simptoame diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă: par că nu aud şi nu răspund niciodată la nume; nu observă persoanele din jur şi nu sunt interesaţi de jocul altor copii; par că nu ştiu să se joace cu jucăriile; au alte comportamente specifice tulburării – mişcări repetitive, ataşament neobişnuit faţă de obiecte, etc.
568 de copii cu autism din întreaga ţară au intrat în programe individualizate de terapie
Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Dolj a fost înfiinţat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcţia Protecţia Copilului şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, prin proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă! – program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”. Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Dolj face parte dintr-o reţea naţională de 40 de centre aflate în 35 de judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti. Aceste centre au fost înfiinţate prin proiectul “Şi ei trebuie să aibă o șansă!”, desfăşurat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcţia pentru Protecţia Copilului şi cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. De la înfiinţarea celor 40 de centre şi până la această dată, 568 copii cu autism din întreaga ţară au intrat deja în programe individualizate de terapie, în vederea integrării sociale.
Proiectul “Şi ei trebuie să aibă o şansă!” urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, ale copiilor şi tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de 3 ani şi beneficiază de cofinanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investește în oameni!”.
Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism Dolj, funcţionează n Craiova, pe strada ”Corneliu Coposu”, nr. 107, în cadrul Complexului de Servicii comunitare Vis de copil.