Cupa EHF: SCM Craiova – Nykobing, sâmbătă, ora 19.15

0
152

Partida din prima etapă a grupelor Cupei EHF, SCM Craiova – Nykobing Falster, este programată sâmbătă, de la ora 19.15, în Sala Polivalentă

Anul debutează în forţă pentru sportul craiovean, cu meciul din grupele Cupei EHF la handbal feminin, dintre SCM Craiova şi Nykobing Falster Handbolklub, programat sâmbătă, de la ora 19.15, în Sala Polivalentă. Echipa lui Bogdan Burcea este deţinătoarea trofeului, dar nu abordează ca favorită duelul cu formaţia daneză, mai ales după forfait-ul prelungit al celor mai bune jucătoare: Ana Maria Ţicu şi Cristina Zamfir. Practic, din echipa care a câştigat Cupa EHF anul trecut au mai rămas, ca jucătoare de bază, sârboaicele Trifunovic şi Nikolic. Astfel, Dumanska, Pricopi, Klikovac şi Ardean au plecat în vară, iar Ţicu şi Zamfir sunt accidentate. Pe final de an 2018, SCM Craiova s-a întărit cu braziliencele Deonise Fachinello Cavaleiro şi Mariana Costa, ambele de la Măgura Cisnădie, cealaltă echipă din România care participă în grupele Cupei EHF. Alături de cele două sud-americance au sosit şi două tinere jucătoare: Valentina Maria Ion, pe postul de coordonator, lansată de HCM Craiova, „repatriată” de la Centrul de Excelenţă Rm. Vâlcea, şi Roxana Stanciu, de la Steaua Bucureşti. Alte două handbaliste resimt probleme medicale, portarul Florentina Stanciu şi extrema dreaptă Zeljka Nikolic, însă ele vor face totuşi parte din lot pentru meciul de mâine seară. Biletele se găsesc la casele de la Sala Polivalentă şi costă 20 de lei, intrare generală.

Ultimele transferuri, apreciate în cadrul echipei

Portarul Florentina Stanciu are o problemă cu meniscul, însă va fi variantă de back-up pentru bulgăroaica Ekaterina Dzukheva. Veterana din lotul Craiovei a menţionat în mai multe rânduri la conferinţa de presă importanţa ultimelor transferuri, în special a celor două jucătoare brazilience. „Întâlnim o echipă puternică, probabil principala pretendentă la câştigarea grupei, dar, pentru că aşa e la Craiova, vrem să fim sus în permanenţă, sperăm să obţinem victoria sâmbătă. Suntem bucuroase de ultimele transferuri, ne-ar fi fost greu fără aceste jucătoare, e bine că ni s-au alăturat. Eu am o problemă la genunchiul drept, cu meniscul, dar sper să nu ajung la operaţie şi să pot ajuta echipa la un 7 metri sau pentru 5-10 minute. Nykobing este o echipă care practică un joc în viteză, cu o apărare bună, joacă mult cu pivotul şi au o extremă foartă bună. Ştim că au câştigat ultimele două meciuri, au moral bun, dar poate sunt şi obosite” a spus Flori Stanciu. Antrenorul secund, Costin Dumitrescu, a vorbit despre ultimele jucătoare venite la SCM Craiova: „Ne bucurăm să vă anunţăm aceste transferuri, fiindcă am avut de suferit din pricina accidentărilor, uneori nici antrenamentele nu le-am putut desfăşura aşa cum trebuia. Chiar dacă echipa va resimţi absenţele lui Ţicu şi Zamfir, iar noile jucătoare au nevoie de ceva timp pentru a se obişnui cu stilul nostru de joc, sunt handbaliste cu mare experienţă, care ne pot ajuta mult. Fachinello este o handbalistă versatilă, poate juca orice pe linia de 9 metri, fiindcă ştie handbal. Nu ne interesează de ce au plecat de la Cisnădie, noi ne bucurăm că au ajuns la noi”. Pivotul Timea Tătar consideră că apărarea şi publicul vor fi principalele atuuri pentru echipa din Bănie la debutul în actuala ediţie a grupelor EHF. „Am încredere în echipă şi putem câştiga, ne-am pregătit foarte bine. Atuul nostru este apărarea şi sper să nu risipim mingi în atac, fiindcă nordicele sunt periculoase pe contraatac şi faza a doua. Sper ca publicul să fie alături de noi şi să ne poarte spre victorie” a spus Tătar.

Nykobing tocmai a câştigat Cupa Danemarcei

Echipa daneză Nykobing Falster Handbolklub a eliminat în tururile anterioare formaţia suedeză Hoors, cu scorul general 54-47, şi pe cea slovacă Iuventa Mihalovce, cu scorul general 58-48. La Nykobing, pe lângă jucătoarele daneze mai sunt în lot: 4 suedeze, printre care vedetele echipei, gemenele Emelie şi Johanna Westberg, 2 japoneze, o olandeză şi o norvegiancă. Coordonatorul Kristiana Kristensen este în mare formă, însă extrema stângă Johanna Westberg absentează, fiind însărcinată. Unul dintre portarii lui Nykobing, Sakura Hauge, a fost rezerva celebrei Katrine Lunde, la Vipers, în finala de anul trecut cu SCM Craiova. Faţă de formaţia din Bănie, Nykobing se află în plină competiţie. Chiar la finalul anului 2018, adversara Craiovei şi-a adjudecat Cupa Danemarcei, trecând în finală de Odense, liderul neînvins al campionatului din ţara lui Hamlet. Miercuri seara a urmat un succes în deplasare cu Aalborg, în urma căruia Nykobing ocupă locul 2 în campionatul intern, după Odsense, depăşindu-le în iearhie pe celelalte 3 echipe daneze prezente în grupele Cupei EHF, Esbjerg, Viborg şi Ikast. Anul trecut, Nykobing a învins-o pe CSM Bucureşti în grupele Champions League.

Antrenorul lui Nykobing, Jacob Larsen, a vorbit despre obiectivele în Cupa EHF şi a menţionat că SCM Craiova este una dintre favoritele la câştigarea trofeului. „Sperăm să ne clasăm măcar pe locul 2 în grupă, dar nu ştim la ce să ne aşteptăm, fiindcă nu ne cunoaştem bine adversarele. Toate echipele din această fază au calitate, aşa că va fi o luptă dură până la final. Craiova este campioana de anul trecut şi are o şansă bună de a ajunge iar în vârf. Cred că una sau două din cele patru echipe din Danemarca au şanse de a ajunge în semifinale. Campionatul nostru este unul puternic şi echilibrat şi faptul că jucăm multe meciuri tari ne poate ajuta în această fază a grupelor EHF” a declarat Larsen.

Burcea: „Pornim cu a treia şansă în grupă”

Pe site-ul Federaţiei Europene de Handbal, într-un articol despre deţinătoarea trofeului, se menţionează că SCM Craiova „are un look schimbat” faţă de sezonul trecut. Este citat antrenorul Bogdan Burcea, care spune că echipa sa are a treia şansă în această grupă, după Nykobing şi Podravka. Iată cum se prezintă pe site-ul EHF situaţia de la echipa din Bănie: „Nimeni nu se aştepta ca SCM Craiova să meargă până la capăt în Cupa EHF şi să câştige primul trofeu din istoria sa. Dar echipa lui Bogdan Burcea a făcut acest lucru şi a scris una dintre cele mai frumoase poveşti din istorie despre un out-sider într-o competiţie europeană. Acum, echipa se chinuie să suplinească plecările a cinci jucătoare importante, iar până acum sezonul nu a fost la înălţimea aşteptărilor. „De data aceasta nu ne gândim la cucerirea trofeului, ci numai să jucăm bine şi să creştem nivelul unor handbaliste tinere, iar cele experimentate să le ajute” spune Bogdan Burcea înaintea începerii fazei grupelor. Evident, fanii vor umple sala la Craiova şi vor crea din nou una dintre cele mai frumoase atmosfere ale competiţiei, dar echipa este slăbită după plecările Yuliei Dumanska, Andreei Pricopi şi Valentinei Elisei. Efectele lipsei de omogenitate s-au văzut atât în campionat, unde echipa este pe locul 5 în campionat, cât şi la turneul de calificare în Champions League, unde a pierdut meciul decisiv cu Podravka Vegeta, după ce a condus cu 3 goluri. Aşa cum s-a observat şi în meciul de calificare cu Borussia Dortmund, apărarea este cea mai importantă armă a Craiovei. „Am demonstrat că suntem o nucă greu de spart, dar de această dată grupa este mai dificilă decât cea de anul trecut, pornim cu a treia şansă” a concluzionat Burcea. Fără obiectiv în grupă în afara aceluia de a se bucura de participare, SCM Craiova ţinteşte să fie din nou surpriza competiţiei. Oricum, nici cel mai entuziast suporter nu se poate gândi la repetarea succesului de anul trecut. În încercarea de a micşora ecartul faţă de celelalte echipe, pragatismul şi realismul trebuie să fie cuvintele care descriu în acest sezon echipa din Craiova”. Meciul de la Craiova va fi transmis în direct de Digisport 1 şi Telekomsport 1.