România, pe locul al patrulea în UE la impozitarea veniturilor persoanelor fizice

0
135

România este pe locul al patrulea în UE la impozitarea veniturilor persoanelor fizice şi pe locul al şaselea la impozitarea profitului companiilor. Doar şase state europene au povara fiscală pe muncă mai mare decât în România.

Intrăm în anul 2012 cu un nivel al fiscalităţii favorabil mediului de afaceri în comparaţie cu alte state europene. Avem printre cele mai mici rate de impozitare a companiilor şi a persoanelor fizice din UE. Într-adevăr, în ceea ce priveşte povara fiscală pe muncă încă mai este loc de progrese, iar în ceea ce priveşte povara administrativă fiscală spaţiul pentru simplificare, debirocratizare, unificarea bazelor de date publice şi informatizarea procedurilor de onorare a obligaţiilor faţă de stat este şi mai mare.

Aşadar, România se poziţionează pe locul al şaselea în UE la impozitarea profiturilor companiilor, după Bulgaria şi Cipru (ambele cu 10%), Irlanda (12,5%), Lituania şi Letonia (ambele cu 15%) şi pe locul al patrulea între ţările UE cu cea mai scăzută rată de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, după Bulgaria (10%), Cehia şi Lituania (ambele cu 15%). Şase state europene au povara fiscală pe muncă mai mare decât România (44,4%): Belgia (55,4%), Franţa (49,3%), Germania (49,1%), Austria (47,9%), Italia (46,9%) şi Ungaria (46,4%).