Poliţist arestat după ce a luat şpagă în bani şi whisky

0
148

Un agent al Secţiei de Poliţie Rurală nr. 4 Coşoveni din cadrul IPJ Dolj a petrecut Revelionul în arest, după ce a cerut mită de la doi conducători auto pentru a nu-i lăsa fără permisele de conducere. Poliţistul, în vârstă de 33 de ani, a fost arestat preventiv vineri, 30 decembrie 2011, în urma unei acţiuni a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj desfăşurată împreună cu procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi a declarat recurs, care se judecă astăzi, la Curtea de Apel Craiova. Se pare că poliţistul obişnuia să-i oprească pe cei care călcau linia continuă şi care, decât să rămână fără permisul de conducere, preferau să “cotizeze” fie cu bani, fie cu produse “fine”…

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, pe 29 decembrie 2011, seara, un şofer a sesizat prin numărul unic de urgenţă 112 că, în timp ce circula cu autoturismul personal prin comuna Malu Mare, un poliţist l-a oprit în trafic şi i-a cerut 250 de lei ca să nu îi reţină permisul de conducere pentru că depăşise alt autoturism călcând linia continuă. De fapt, şoferul şi poliţistul au căzut de acord asupra acestei sume după negocieri, denunţătorul declarându-le ofiţerilor anticorupţie că, iniţial i s-au cerut 300 de euro.

Mai precis, după cum au precizat anchetatorii, poliţistul, agent Cristian Denis Durău, de 33 de ani, de la Secţia de Poliţie Rurală nr. 4 Coşoveni, i-a spus şoferului că pentru fapta săvârşită (depăşirea unui alt autovehicul pe linia continuă) urmează să fie sancţionat cu amendă în valoare de 1.200 lei şi să îi fie reţinut permisul de conducere pentru 3 luni. Totodată, poliţistul i-a comunicat şoferului oprit că dacă îi va da 300 de euro sau 1.000 de lei, va scăpa de sancţiune şi nu-i va mai reţine nici permisul. Şoferul denunţător i-a oferit poliţistului suma de 10 euro, pe care acesta a  refuzat-o pe motiv că era prea mică, astfel că denunţătorul i-a propus poliţistului să îl însoţească în localitatea Rojişte, unde locuiesc părinţii săi, pentru a-i remite banii. În timp ce se îndrepta spre Rojişte, şoferul a sunat la 112, explicând ce s-a întâmplat, iar odată ajuns în comuna respectivă s-a întâlnit cu fratele său de la care a luat 250 de lei, bani pe care i-a dat lui Durău, ce ajunsese şi el acolo cu maşina de serviciu.

A lăsat şpaga “în păstrare” la un amic

Şoferul denunţător a filmat maşina Poliţiei cu telefonul mobil, lucru pe care agentul de poliţie l-a văzut, astfel că s-a oprit în comuna Malu Mare, la un prieten, căruia i-a cerut să-i păstreze două sticle de whisky marca Chivas Regal, o altă sticlă de băutură alcoolică ambalată într-un săculeţ de piele de culoare maronie, precum şi suma de 250 lei. Ulterior, în urma cercetărilor, s-a stabilit că cele două sticle de whisky marca “Chivas Regal” au  fost  pretinse şi primite de poliţist de la un alt şofer, angajat la o firmă de distribuţie, care fusese oprit în aceeaşi zi, ceva mai devreme, în trafic, tot pe raza localităţii Malu Mare. Şi acestuia i-a imputat că ar fi depăşit  un alt  autovehicul pe linia continuă, iar pentru a nu-l sancţiona contravenţional şi pentru a nu-i reţine permisul, i-a cerut să îi dea băuturi  alcoolice din cele pe care le transporta, aşa că în schimbul sticlelor de whisky şoferul şi-a primit documentele înapoi. Şi acest al doilea conducător auto a depus plângere împotriva poliţistului.

În baza denunţului, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au ajuns în comuna Malu Mare, au simulat o situaţie de intervenţie, l-au identificat pe poliţistul reclamat, care a fost dus direct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru a fi audiat, sticlele de băutură şi banii fiind recuperate de la domiciliul bărbatului la care poliţistul le lăsase în păstrare. După audieri, procurorul a emis pe numele agentului Cristian Denis Durău ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, în sarcina sa fiind reţinute două acte materiale de luare de mită. Ulterior agentul, care are doi copii minori şi a fost încadrat din sursă externă în anul 2006 (lucrând o perioadă ca ajutor al şefului Postului de Poliţie Malu Mare), a fost prezentat Tribunalului Dolj, unde a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Bărbatul a formulat recurs, care se judecă astăzi la Curtea de Apel Craiova.