De la masă la spital – Peste 600 de doljeni au solicitat îngrijiri medicale de Anul Nou

0
135

Petrecerea de Revelion nu a fost lipsită de excese nici anul acesta. În Dolj, peste 600 de persoane au ajuns de la masă pe patul de spital, în principal din cauza consumului mare de alimente şi alcool. Potrivit medicilor, 123 de pacienţi au fost în stare gravă şi avut nevoie de internări, iar alţi 19 au fost resuscitaţi. De asemenea, între aceste cazuri se află şi trei victime ale petardelor, două fiind şi în prezent internate la chirurgie plastică.

Excesele culinare nu au fost doar o seară. Ambulanţele au fost solicitate şi ieri-dimineaţă pentru pacienţii cu probleme digestive. „La ora 11.00 s-a ajuns să avem înregistrate 626 de prezentări la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Dolj. Cei mai mulţi pacienţi au ajuns însă de Revelion. Pe 1 ianuarie, la ora 8.00, am avut înregistrate 316 cazuri, iar pe 2 ianuarie alte 278. Au fost foarte multe urgenţe, iar majoritatea, adică peste 50%, s-au datorat consumului excesiv de alimente şi alcool, cu dureri abdominale, greaţă, ameţeală, balonări, dar şi traumatisme”, a precizat dr. Maria Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Au existat şi victime ale petardelor

Medicii s-au întâlnit şi cu victime ale efectelor speciale de Revelion. Trei tineri au suferit arsuri grave din cauza petardelor. Au fost însă şi cazuri în care petrecăreţii au apelat şi la etnobotanice.

Pe paturile de spital au stat şi pacienţii bolnavi cronic. „În momentul de faţă nu mai este nici un caz social, dar am avut şi asemenea situaţii chiar şi de Anul Nou.  Familiile, indiferent de starea materială şi de nivelul de educaţie, solicită în preajma sărbătorilor internarea bătrânilor şi a bolnavilor cronic, chiar dacă nu se simt rău. Vor să scape de ei în aceste zile şi recurg chiar şi la presiuni. Sunt situaţii foarte dramatice”, a adăugat dr. Maria Geormăneanu.