Grup infracțional specializat în trafic de migranți, destructurat

0
330

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au documentat activitatea infracțională a unor persoane, într-o cauză penală privind constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, în formă continuată și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, în formă continuată.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna septembrie 2023, membrii unui grup infracțional organizat, constituit în județul Dolj, ar fi racolat, îndrumat, adăpostit, transportat și transferat migranți, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, cu destinația finală Europa de Vest, obținând pentru fiecare migrant între 500 și 1.000 de euro. Aceștia ar fi fost preluați de pe malul bulgăresc al Dunării și transportați cu bărci pneumatice, iar după intrarea pe teritoriul României ar fi fost conduși, pe jos, până la autovehicule care i-ar fi transportat spre granița de vest.

Pe parcursul administrării probatoriului, au fost documentate și oprite trei astfel de transporturi, fiind identificați 57 de migranți de origine siriană.

Pe 29 noiembrie a.c., au fost puse în aplicare nouă mandate de percheziție domiciliară, în județele Dolj și Mehedinți. În urma acțiunii au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea a opt persoane, pentru 24 de ore.

Pe 30 noiembrie 2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a șase persoane și măsura arestului la domiciliu, față de alte două.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat jandarmi ai Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.