Pactul verde european: eliminarea risipei de ambalaje, stimularea reutilizării și a reciclării

0
189

În medie, fiecare european generează anual aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje. Ambalajele sunt unul dintre principalele produse care utilizează materiale prime virgine, întrucât 40 % din materialele plastice și 50 % din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor. Dacă nu se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creștere suplimentară cu 19 % a deșeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deșeurile de ambalaje din plastic – chiar o creștere de 46 %.

Noile norme au scopul de a pune capăt acestei tendințe. Pentru consumatori, normele vor asigura opțiuni de ambalare reutilizabile, vor elimina ambalajele superflue, vor limita excesul de ambalare și vor furniza etichete clare în sprijinul unei reciclări corecte. Pentru industrie, normele vor crea noi oportunități de afaceri, în special pentru întreprinderile mai mici, vor reduce nevoia de materiale prime virgine, sporind capacitatea de reciclare a Europei și reducând dependența Europei de resursele primare și de furnizorii externi. Acestea vor plasa sectorul ambalajelor pe calea cea bună pentru a putea atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Cititi mai de parte pe :https://romania.representation.ec.europa.eu/news/pactul-verde-european-eliminarea-risipei-de-ambalaje-stimularea-reutilizarii-si-reciclarii-2022-12-02_ro