România debutează la Eurohandbal 2020 contra Germaniei

0
245

Naţionala de handbal feminin a României va debuta astăzi, de la ora 19 (Digisport), contra Germaniei, la Campionatul European din Danemarca. Va fi a 13-a apariţie la un turneu final continental, la 10 ani de la cucerirea singurei medalii la Euro, bronzul, tot în Danemarca. România face parte din grupa D şi va juca, în ordine, cu Germania, cu Polonia (5 decembrie) şi cu Norvegia (7 decembrie). Tricolorele, repartizate iniţial la Trondheim, vor evolua la Kolding după ce Danemarca a preluat întreaga organizare a turneului, în urma retragerii Norvegiei, din cauza pandemiei de coronavirus.

Lotul deplasat în Danemarca este format din următoarele jucătoare: portari – Yuliya Dumanska (Podravka), Denisa Dedu (CSM Bucureşti), Ana Maria Măzăreanu (Gloria Bistriţa); extreme stânga – Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistriţa), Alexandra Dindiligan (HC Zalău); interi stânga – Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Anca Polocoşer (Minaur Baia Mare); centri – Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana Maria Ţicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur); interi dreapta – Ana Maria Savu (SCM Craiova), Laura Popa (Rapid Bucureşti); extreme dreapta -Sonia Seraficeanu (Minaur), Laura Moisă (CSM) pivoţi – Lorena Ostase (CSM Slatina), Alexandra Subţirică (Gloria Buzău).

România nu poate conta pe pivotul Crina Pintea, care a fost testată pozitiv în 29 noiembrie şi a ratat astfel deplasarea. Extrema dreapta Laura Moisă a fost testată pozitiv la sosirea în Danemarca, iar toată delegaţia României a fost plasată în izolare. Pentru a se putea realătura echipei, ea trebuie să aibă două teste cu rezultat negativ. Naţionala de handbal feminin a Germaniei, prima adversară a României în grupa D la CE din Danemarca, a sosit la Kolding fără antrenorul Henk Groener, aflat încă în carantină în urma testării pozitive din urmă cu circa două săptămâni. Celalalt meci al grupei este disputat între Norvegia și Polonia, de la ora 21:30. Tot în prima zi a Campionatului European se joacă și partidele din grupa B: Rusia – Spania (19:15) și Suedia – Republica Cehă (23:00)

Neagu s-a accidentat la ultimul European, la care România a terminat pe 4

Craioveanul Bogdan Burcea este debutant pe banca tehnică a naţionalei. Chiar dacă a fost numit selecţioner după Mondialul de acum un an, în locul danezului Tomas Ryde, Burcea nu are niciun meci oficial ca antrenor al României, din cauza pandemiei. “Dacă jucătoarele de la 9 metri reușesc să îmbrace jocul Cristinei Neagu, sunt convins că vom avea succes. Ele trebuie să aibă încredere în forțele proprii, să aibă încredere în ceea ce am pregătit în puținul timp pe care l-am avut la dispoziție și să lupte până în ultima fracțiune de secundă pentru victorie“, a spus selecționerul Burcea, înaintea debutului.

Căpitanul Cristina Neagu, despre turneul final din Danemarca: „E o perioadă ciudată pentru toată lumea să participi la un turneu final şi să fii obligat să mergi numai de la hotel de sală şi înapoi. Nu e o situaţie plăcută, dar sunt recunoscătoare că putem juca handbal. România nu a mai jucat niciun meci oficial sau amical de un an de zile. Pierderea Crinei Pintea e una imensă în condiţiile actuale. Pe lângă golurile pe care le marchează, va fi greu să suplinim lipsa ei în faza de apărare”.

În celelalte grupe joacă echipele: Franţa, Danemarca, Muntenegru, Slovenia (grupa A), Rusia, Suedia, Spania, Cehia (B) şi Olanda, Ungaria, Serbia, Croaţia (C). Primele trei clasate vor continua în grupele principale, locurile 1-3 din grupele A şi B în grupa I, iar locurile 1-3 din grupele C şi D în grupa principală II, între 10-15 decembrie. În 18 decembrie vor avea loc semifinalele şi meciul pentru clasarea finală pe locurile 5-6, iar finalele pentru medalii sunt programate în 20 decembrie.