Momente emoţionante la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova

0
1308

Liceul Tehnologic  Transporturi Căi Ferate (LTTCF) din Craiova a omagiat Ziua Naţională a României, printr-un amplu spectacol, care să aducă aminte de gloria înaintaşilor şi să dea încredere urmaşilor acestora. Moment emoţionant fost cel al evocării unuia care a dat prestanţă instituţiei de învăţământ, cel care a pus bazele „Fanfarei Liceului CFR”, aşa cum i se spunea, pe vremuri, prof. Ion Găvenea – Moroianu.

Elevi, cadre didactice, de ieri şi de astăzi, au participat, la LTTCF Craiova, la momente emoţionante, prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României. S-au prezentat dansuri populare, s-au interpretat cântece patriotice, de suflet, de elevii liceului, s-a adus, în puţine cuvinte, de ceea ce înseamnă istoria şi tradiţiile. S-a evocat trecutul, prin cuvintele unor cercetători ştiinţifici – Gabriel Croitoru şi Nicolae Mihai – de la Institutul de cercetări socio – umane „CS Nicolăescu Plopşor”. „Suntem la o aniversare de mare bucurie, pentru Marea Unire de la 1918. Pentru voi, copii, facem această manifestare, în aşa fel încât să simţiţi istoria. Voi trebuie să duceţi mai departe tradiţiile acestui popor, indiferent unde vă veţi afla, de-a lungul timpului. Avem o Românie frumoasă , dar să nu uităm de Basarabia şi Bucovina. Liceul CFR are o tradiţie şi va merge mai departe. Suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, în apropierea Crăciunului, iar voi, copiii, să aveţi cele mai calde sărbători. Nu vorbim doar de 1 Decembrie şi de Crăciun , ci, vrem să aducem aminte şi de un om care a dus faima liceului nostru peste hotare. Este vorba de prof.  Ion Găvenea – Moroianu, dirijorul fanfarei noastre, pe 29 decembrie împlinindu-se şapte ani de la trecerea sa în nefiinţă. În acest sens, prof. dr.  Constantin Arcuş, preşedintele Societăţii Cultural – Ştiinţifice Rădineşti – Gorj, va fi prezent alături de noi şi va duce mai departe tradiţia”,  aprecizat prof.  Cristian Dumitru Pătraşcu, director al LTTCF Craiova. 

„In memoriam” Ion Găvenea – Moroianu

Ion Găvenea – Moroianu  a fost mentorul unor întregi generaţii de elevi, care au cântat în fanfara liceului, şi care a dus mai departe, peste hotare, renumele instituţiei de învăţământ. Pe vremea dinainte de 1990, lumea se strângea, în fiecare duminică, la Pavilionul din Parcul Poporului – actualul „Nicolae Romanescu”, să asculte recitalul oferit de fanfara condusă de acesta. Mai mult, cei de vârsta a III-a, el fiind născut în 1924, îl ştiu şi ca portar al legendarei FC Craiova. Dar, istoria este istorie. Să-l ascultăm pe Constantin Arcuş: „Am fost elev al acestui liceu, iar, în 1985, eram în formaţie, ca rezervă, la toba – mare. Am mers în Cehoslovacia, la un festival internaţional, fanfara noastră fiind singura care era de amatori. S-a pus o ploaie, iar toate celelalte formaţii au plecat, râmânând doar noi. Domnul Găvenea ne-a dirijat şi am mers, aşa pe ploaie, cântând, până în centrul oraşului Kolin, acolo unde se desfăşura festivalul. S-a oprit polaia, iar domnul profesor a fost desemnat să dirijeze festivitatea de final. De aceea, printr-un protocol ci liceul CFR, care se întinde pe 10 ani, vom alcătui, noi cei din Gorj şi cei din Craiova, un ansamblu de colinde, muzică patriotică, populară şi simfonică, în memoria acestui imens Ion Găvenea – Moroianu.”