Angajaţii RAT Craiova care efectuează controlul biletelor şi al abonamentelor în autobuze şi tramvaie vor fi dotaţi, în viitorul apropiat, cu camere video portabile. Conducerea societăţii de transport susţine că a luat această măsură pentru ca verificarea biletelor să se facă în condiţii de siguranţă, atât pentru călători, cât şi pentru controlori.
La sfârşitul lunii trecute, o tânără care circula cu unul dintre autobuzele RAT Craiova a susţinut că a fost bruscată de doi controlori ai societăţii de transport, care i-au solicitat abonamentul la control. Potrivit conducerii RAT Craiova, angajata care a efectuat controlul respectiv a fost mutată recent de pe funcţie, fiind încadrată într-un alt compartiment al societăţii. În paralel cu această decizie, cazul a intrat şi în atenţia comisiei de disciplină care urma să se pronunţe în cursul acestei săptămâni. „Subiectul este în analiză, urmează partea către comisia de disciplină. Prima parte presupune note informative scrise de către cei implicaţi în eveniment şi săptămâna viitoare (n.r. – această săptămână) se întruneşte comisia de disciplină să analizeze punctul de vedere al angajaţilor. Ţinând cont de cele expuse şi prezentate pe reţele de socializare, se va lua o decizie”, a menţionat Marcel Tănăsescu, directorul RAT Craiova, într-o conferinţă de presă, susţinută săptămâna trecută.
Vor fi achiziţionate şase camere video
Pornind de la acest caz, conducerea RAT Craiova a decis să ia măsuri pentru ca efectuarea controlului în autobuze şi tramvaie să se execute în condiţii de siguranţă. Echipajele de control vor fi dotate, după cum a anunţat directorul societăţii, cu camere video ce vor înregistra operaţiunea de verificare şi control a biletelor şi abonamentelor. „În perioada următoare, fiecare controlor va avea montată o cameră de luat vederi pe el ”, a anunţat directorul Marcel Tănăsescu. În cadrul RAT Craiova, sunt în total 12 controlori, care efectuează verificarea călătorilor în echipe de câte şase. Conducerea societăţii apreciază că dotarea cu echipament video a angajaţilor de la control va necesita o contribuţie financiară de 4.000 de lei, bani care vor fi investiţi în achiziţia a şase camere video.
Controlorii vor fi dotaţi şi cu veste incripţionate
Tot ca o măsură de îmbunătăţire a controlului, autorităţile locale se gândesc ca angajaţii să se prezinte în faţa călătorilor echipaţi şi cu veste incripţionate adecvat, în momentul în care solicită biletele şi abonamentele acestora. „Controlorii au ecusoane pe care le prezintă, dar este o sugestie bună şi vom analiza să vedem dacă pot să poarte şi vestă cu însemnul controlor”, a admis Sorin Manda, administratorul public al oraşului. Potrivit acestuia, controlorul angajat al RAT Craiova nu are dreptul să aplice amenzi, în momentul în care depistează o persoană care circulă fără bilet, ci doar poate să întocmească un proces-verbal de contravenţie prin care se stabileşte amenda. „Ei nu au această capacitate de a da amenzi. Ca să nu fie îndreptaţi spre poliţia locală, există acel bilet de suprataxă, care este 30 de lei şi care este reglementat de o HCL”, a explicat Sorin Manda modalitatea prin care se efectuează acum controlul în mijloacele de transport.
Verificarea biletelor, în era validatoarelor cu coduri quard
Controlul va fi mult mai sigur însă abia atunci când, în autobuzele şi tramvaiele RAT Craiova, vor fi montate validatoare cu coduri quard. Autorităţile apreciază că procesul de control va fi unul automatizat. Va permite controlorului societăţii de transport ca, pe baza unei aplicaţii, să citească biletul electronic sau cardul de călătorie sau chiar biletul imprimat pe hârtie, acesta din urmă având ataşat şi el un cod de bare ce va fi citit de validatoare. „Când controlorul efectuează această operaţiune, procesul de control se face automat, se sincronizează cu aplicaţia, informaţia se duce acolo şi nu mai rămâne practic loc de interpretare sau de decizie la nivelul controlorului. Acest lucru va spori acurateţea procesulului de inspecţie a titlurilor de călătorie, va oferi în timp real o vedere de ansamblu asupra tuturor activităţilor de control care se desfăşoară în mijloacele de transport”, a detaliat Alexandru Irimia, reprezentantul firmei Telelink, care a pus în circulaţie o aplicaţie de telefonie mobilă, „Craiova Transport”, pentru procurarea biletelor electronice. În momentul în care securitatea şi acurateţea vor creşte, şi călătorii vor fi nevoiţi să se conformeze şi să respecte regulile de circulaţie cu mijloacele RAT Craiova, susţin autorităţile locale.
ca sa fie circu’ mai antrenant, puteti pune cateva zile la control niste momai de la politia cam inutila locala …
Comments are closed.