Monument ridicat în cinstea aniversării a 100 de ani de la Marea Unire dezvelit la Afumați

0
4858

Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri au fost prilej de sărbătoare și în comuna Afumați. În ciuda frigului pătrunzător, peste 200 de localnici au participat la manifestările organizate de autoritățile locale în centrul comunei. Și pentru ca acest moment unic să rămână în memoria generațiilor viitoare, la Afumați a fost ridicat un monument dedicat Centenarului Marii Uniri, care a fost dezvelit și sfințit de cei trei preoți din localitate. În plus, pentru că între marii oameni care au reușit înfăptuirea unirii acum 100 de ani s-a aflat și un localnic din Afumați, autoritățile l-au declarat cetățean de onoare post-mortem al localității, placheta și diploma de onoare fiind primite cu emoție de nepotul său.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României și împlinirii a 100 de ani de România Mare au început în comuna Afumați dis-de-dimineață, cu slujbe de comemorare și depunere de coroane la monumentele eroilor din satele Afumați, Covei și Boureni. Localnicii s-au adunat apoi în centrul comunei unde, după ce Irina Iliescu, o talentată tânără din localitate, a intonat imnul național, a fost dezvelit monumentul ridicat în cinstea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Primarul comunei Afumați, Titel Stoenescu și cel mai în vârstă dintre consilierii locali, Constantin Ungureanu, au tras drapelul de pe monumentul menit să amintească generațiilor următoare că s-au împlinit 100 de ani de România Mare și să le deschidă calea către următorii…

Cei trei preoți din satele comunei Afumați au oficiat o slujbă religioasă de sfințire a monumentului, dar și de pomenire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, apoi Primăria și Consiliul Local Afumați au depus câte o coroană de flori. „Ne bucurăm că sunteți alături de noi într-o zi atât de importantă, cea în care aniversăm 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri și Ziua Națională a României, și vreau să mulțumesc atât Consiliului Local Afumați, cât și celor care au participat și au făcut posibilă realizarea activităților de astăzi”, a spus primarul comunei Afumați, Titel Stoenescu. Prof. Dr. Constantin Câșlaru, scriitor și muzeograf, dar și fostul director al Școlii din Afumați, prof. Constantin Preda le-au povestit apoi celor prezenți despre semnificațiile acestei zile.

A urmat un alt moment emoționant: acordarea titlului de cetățean de onoare post-mortem al comunei Afumați lui Petre Stănescu, un fiu al satului, dascăl, care a participat efectiv la înfăptuirea Marii Uniri, a fost membru al primului Parlament al României Mari și a luptat pentru drepturile țăranilor. Primarul comunei Afumați, Titel Stoenescu, i-a înmânat lui Gabriel Stănescu, nepotul său, placheta și diploma de onoare, primite cu vizibilă emoție de bărbat, localnic și el, care a mulțumit tuturor pentru că s-au gândit să facă acest lucru.

A urmat un program artistic pregătit de elevii Școlii Gimnaziale din comuna Afumați, apoi din nou Irina Iliescu, pentru ca manifestarea să se încheie cu hora unirii, și, bineînțeles, tradiționala fasole cu cârnați și țuică fiartă, pentru a-i încălzi pe toți cei care au rezistat în frig, alături de autorități.

***

PETRE STĂNESCU s-a născut în anul 1868, în satul Boureni și a fost căsătorit cu Dumitra, cu care a avut 7 copii. Fiu de țăran clăcaș, a urmat cursurile Școlii Pedagogice din Sibiu, apoi a fost învățător în Cioroiul Nou și Covei, iar din 1 octombrie 1905 a revenit în comuna sa natală, pe postul de învățător diriginte. Aici reușește să pună bazele unei Bănci Populare cu 127 de membri  societari, să amenajeze o frumoasă grădină școlară cu pomi fructiferi, o parte din ei aduși de la Timișoara, și să construiască o fântână în curtea școlii.

În anul 1907, au loc mișcări populare din cauza condițiilor grele în care țăranii trăiau, iar la îndemnul său și al celuilalt învățător, Grigore Deca, sătenii din Afumați  se răscoală și, înarmați cu furci și topoare, iau cu asalt conacele marilor proprietari.

Intervenția armatei este rapidă și este arestat împreună cu alți 25 de țărani, este bătut cumplit de către soldați, urmând să fie executat. Urmare a ordinului telefonic primit pentru pacificarea satelor, scapă de execuție, dar este arestat preventiv timp de 6 luni și nouă zile.

După eliberare, se întoarce în comună, unde este primit cu mare simpatie de sătenii cu care paticipase la răscoală.

Ulterior se înscrie în Partidul Național Țărănesc pentru a putea apăra mai bine interesele țăranilor. În anul 1918, beneficiind în continuare de prețuirea și stima concetățenilor săi, se implică în convingerea locuitorilor din comună, precum și a celor din zonele învecinate, de importanța Unirii tuturor provinciilor românești.

Pe 1 Decembrie 1918 participă alături de alți 1.228 de delegați din întreaga țară la Adunarea Națională a tuturor românilor de la Alba Iulia, unde se hotărăște unirea tuturor provinciilor din România.

Este ales deputat de Dolj în primul Parlament al României Mari, fiind coleg cu Nicolae Romanescu, Ștefan Velovan, etc.

Continuă să apere interesele țăranilor, fiind putătorul lor de cuvânt în noul Parlament ales. În anul 1921 este ales președinte al Comisiei locale de împroprietărire, și astfel, unul din visele sale este realizat: sătenii alături de care luptase și suferise la Răscoala din 1907 primesc pământ.

Se stinge pe 24 februarie 1946, în satul său natal, Boureni.