Ponta: UNPR, PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri

0
254

Liderul Partidului Liberal Reformator (PLR), preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a avut ieri, la Palatul Victoria, o discuţie cu liderul PSD, premierul Victor Ponta, despre noua configuraţie a Guvernului. Tăriceanu a venit la discuţia cu Ponta împreună cu Radu Stroe şi Daniel Chiţoiu, foşti miniştri din Guvernul USL. Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, Tăriceanu ar vrea 4 portofolii în Guvern, nu două, aşa cum anunţa Ponta în data de 26 noiembrie, într-o conferinţă de presă. Atunci, premierul preciza că, imediat după adoptarea bugetului, va propune în cadrul coaliţiei de guvernare o restructurare a Guvernului, „în aşa fel încât şi PLR să fie reprezentat la nivel de miniştri”. Întrebat, ieri, de jurnalişti, dacă partidul pe care îl conduce vizează ministere ca Finanţele sau Economia în viitorul Executiv, Tăriceanu a răspuns afirmativ. Chestionat dacă, în condiţiile în care UDMR pleacă de la guvernare, iar PLR intră la guvernare, ar trebui, conform algoritmului, ca PLR să primească cele două portofolii pe care le avea înainte UDMR, sau poate mai mult de două, Tăriceanu a răspuns că aceasta este o întrebare la care nu poate răspunde “decât condiţionat”. „Aşteptăm decizia finală a UDMR, care trebuie să se reunească în structura Consiliul Reprezentanţilor Uniunii. Nu ştiu dacă decizia pe care o va lua CRU va fi identică cu cea a Consiliului Consultativ şi, în privinţa celei de-a doua părţi a întrebării, vă pot răspunde că nu este obligatoriu să ne suprapunem. Nu înlocuim UDMR la guvernare. Noi suntem partid de factură liberală, avem altă viziune, deci s-ar putea ca priorităţile noastre să nu fie aceleaşi cu cele pe care le-a avut UDMR în actul de guvernare”, a spus Tăriceanu. El a negat că, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Victor Ponta, ar fi negociat anumite ministere. “Văd diverse speculaţii care se fac pe televiziunile de ştiri şi vreau să vă spun, încă de la început, că nu am făcut nici un fel de negociere cu privire la posturi sau la structura guvernului”, a subliniat preşedintele Senatului.

La scurt timp după declaraţiile lui Tăriceanu, premierul Victor Ponta a precizat că UNPR, PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, el arătând că nu a discutat cu liderul PLR care portofolii vor reveni acestei formaţiuni. Ulterior, premierul a spus că UNPR l-a anunţat că doreşte să păstreze cele două portofolii pe care le are în Guvern. „Am avut o discuţie azi cu domnul Tăriceanu legată de buget şi de coaliţie, dar nu a cerut domnul Tăriceanu nici patru funcţii, nici ce anume funcţii”, a spus Ponta. Întrebat dacă PLR va primi portofolii, premierul a răspuns: „Categoric da, iar principiul de funcţionare al coaliţiei îl cunoaşteţi şi rămâne în vigoare şi anume şi UNPR şi PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, dar nu am discutat care anume, pentru că e total prematur. Întâi vrem să discutăm ce facem cu Guvernul în perioada următoare, bugetul şi după aceea o să discutăm de restructutarea Guvernului”. În perioada 13-19 decembrie însă, premierul a dat asigurări, ieri, că va veni în Parlament cu noua structură de Guvern şi cu proiectul de buget pe anul 2015. „În acea săptămână, până pe 19 decembrie, suntem gata cu noua formulă de guvern, pentru că pe 13 decembrie este ziua în care cei de la UDMR decid în mod oficial că nu vor mai participa cu miniştri la guvernare. Ştiu că au decis şi ştiu că se vor ţine de cuvânt că vor vota noua structură a guvernului şi bugetul în acest an şi asta înseamnă că putem veni imediat după 13 cu noua structură de guvern”, a afirmat Ponta.

Tot în cursul zilei de ieri, Victor Ponta s-a întâlnit cu grupul minorităţilor naţionale, cu reprezentanţii grupului parlamentar liberal şi conservator şi va participa la şedinţa grupurilor reunite ale PSD.