Ziua Naţională, sărbătorită cum se cuvine şi la Urzicuţa

0
210

Localnicii din Urzicuţa au sărbătorit şi ei Ziua Naţională, aşa cum se cuvine. La cele trei monumente din localitate au fost ţinute slujbe de pomenire şi s-au depus coroane de flori în cinstea eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale şi, pentru prima dată, autorităţile locale au oferit fasole cu ciolan participanţilor, lucru ce s-a bucurat de mare apreciere, astfel încât se pare că va deveni tradiţie.

Aniversarea a 94 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri nu putea să treacă fără a fi marcată corespunzător în comuna Urzicuţa. Chiar dacă este o comunitate mică şi destul de greu încercată, pentru că oamenii de aici trăiesc din roadele pământului, iar seceta de astă-vară i-a cam lăsat cu hambarele goale, localnicii au ieşit cu mic, cu mare, să-i onoreze pe înaintaşii lor.

Manifestările organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României au început, la Urzicuţa, dis-de-dimineaţă, cu o slujbă de pomenire a eroilor care şi-au dat viaţa de-a lungul timpului în Primul şi Al Doilea Război Mondial. Elevi ai Şcolii Gimnaziale cu clasele I-VIII, însoţiţi de dascălii lor şi împreună cu primarul comunei, Florea Grigorescu, dar şi cu consilieri locali, au depus apoi coroane şi flori la cele două monumente dedicate eroilor din Urzicuţa, dar şi la cel din satul Urzica Mare. S-au strâns, cu toţii, apoi la Căminul Cultural, unde scriitorul şi istoricul Constantin Câşlaru, fiu adoptiv al localităţii, primarul comunei şi cadrele didactice au vorbit despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie, despre ce trebuie să însemne Ziua Naţională pentru un român, dar şi despre cei care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi astăzi o naţiune independentă. În mijlocul localnicilor din Urzicuţa a poposit, pentru scurt timp, şi Valeriu Zgonea, candidat la un nou mandat de deputat, care a spus că se simte ca acasă în această comună şi a promis că va face tot ce va putea pentru a sprijini autorităţile locale în demersurile lor de atragere a fondurilor pentru dezvoltarea zonei.

Emoţionat, ca de obicei, primarul comunei Urzicuţa, Florea Grigorescu, a spus că sărbătorirea Zilei Naţionale este ceva normal, pentru că omul de la ţară se naşte patriot, este crescut aşa, şi aceasta este o zi deosebit de importantă pentru el. „Aş spune, şi nu vreau să fiu înţeles greşit, pentru că este doar părerea mea, dar cred că la ţară oamenii sunt mai patrioţi. Pentru ei, Ziua Naţională este o mare sărbătoare, pentru că aşa au fost crescuţi şi învăţaţi şi ştiu să-şi cinstească eroii cum se cuvine. Sunt sentimente şi trăiri greu de descris, dar moştenite de la o generaţie la alta. Tocmai de aceea noi, reprezentanţii administraţiei locale, ne-am gândit ca, pe lângă ceea ce se întâmplă de obicei la asemenea ceas de sărbătoare, să le facem o surpriză oamenilor. Am oferit în jur de 300 de porţii de fasole cu ciolan şi o ţuică, să se mai încălzească oamenii. Este prima dată când facem acest lucru, dar această masă s-a bucurat de atâta succes încât vrem să o transformăm în tradiţie”, ne-a declarat Florea Grigorescu, primarul comunei Urzicuţa.