Proprietarii de cabaline trebuie să-şi înregistreze animalele

0
209

Reprezentanţii Oficiului Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie (OARZ) Dolj anunţă că proprietarii de cabaline de pe teritoriul judeţului sunt obligaţi să se prezinte la medicii veterinari pentru înregistrarea animalelor. Asta pentru că a fost promulgată Legea nr. 191/2012 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor, care include acum, ca element de noutate şi categoria ecvideelor (cele mai multe fiind cabalinele).

Potrivit noilor reglementări, responsabilităţile pentru identificarea şi înregistrarea ecvideelor, cu excepţia cabalinelor de rasă, revine medicilor veterinari de liberă practică – care efectuează identificarea, individualizarea şi înregistrarea cabalinelor şi Oficiilor pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) care întocmesc şi eliberează paşapoartele pentru cabaline, gestionează baza de date naţională pentru această specie de animale.

„Este o prevedere foarte importantă pentru deţinătorii de cabaline din judeţ, deoarece circulaţia pe teritoriul României a suinelor, ovinelor, caprinelor şi acum, ca noutate, a cabalinelor neidentificate sau fără a fi însoţite de documentele sanitar – veterinare este interzisă. În plus, dacă nu îşi înregistrează animalele, proprietarii nu pot beneficia de acordarea de premii, ajutoare de stat sau despăgubiri, întrucât legea interzice acest lucru”, a declarat Ion Dinache, directorul OARZ Dolj, precizând că deţinătorii sunt invitaţi să se prezinte cât mai repede la medicii veterinari pentru intrarea în legalitate.

Crescătorii de cabaline pot fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile Legii nr. 191/2012 cu amendă pornind de la 500 de lei pentru neprezentarea în vederea efectuării individualizării, identificării şi înregistrării acestora, amendă care poate ajunge însă până la 6.000 de lei în cazul sacrificării unui animal care nu are paşaport. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor în cazul ecvideelor se face de către inspectorii Inspecţiei de Stat din cadrul OARZ Dolj.