Violonistul Alexandru Tomescu concertează la Craiova alături de Orchestra Naţională Radio

0
425

Unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul celei de-a XXXVIII-a ediţii a Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” – organizat de Filarmonica „Oltenia” între 13 noiembrie şi 17 decembrie a.c. – va avea loc duminică, 4 decembrie, de la ora 19.00. Este vorba despre concertul simfonic susţinut de cunoscutul violonist Alexandru Tomescu şi de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Mihnea Ignat, craiovean de origine. Vor fi interpretate lucrări de George Enescu – Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11, Antonin Dvorak –  Concertul în La minor pentru vioară şi orchestră, op. 53, şi Johannes Brahms – Simfonia I în Do minor, op. 68. Melomanii îşi pot achiziţiona bilete de la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Profilul, repertoriul şi istoria ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO se definesc de aproape un secol de cultură naţională pe planul creaţiei, interpretării şi difuzării muzicii în România. Odată cu momentul lansării postului public de radio, în 1928, s-a înfiinţat, din iniţiativa şi sub conducerea compozitorului Mihail Jora, Orchestra Simfonică Radio, ce se afirmă prin concerte publice începând cu anul 1932.

La pupitrul ansamblului vor fi prezenţi, de-a lungul deceniilor, maeştrii artei dirijorale româneşti: de la Ionel Perlea, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalski sau Constantin Silvestri la Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Horia Andreescu, precum şi invitaţi de prestigiu ca George Enescu, Sergiu Comissiona, Ion Baciu, Cristian Mandeal. Stagiunile au avut, de asemenea, ca invitaţi şi o pleiadă de solişti români sau de peste hotare ce au oferit melomanilor, în studioul de concerte sau în transmisiile radio, imagini cuprinzătoare ale muzicii din fiecare epocă. În ultimele decenii, pe afişele Orchestrei Naţionale au figurat nume mari ale şcolii româneşti interpretative, precum şi prestigioşi invitaţi din lumea concertistică internaţională.

O problematică deosebit de complexă este reprezentată de configuraţia repertorială, prin cerinţa de a fi cuprinse genurile muzicale reprezentative ale tuturor epocilor, de la muzica Barocului la lucrări ale contemporaneităţii. În perioada mai recentă, Orchestra Naţională Radio s-a impus prin turneele întreprinse – Franţa, Italia, Germania, Spania, Elveţia, Rusia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Japonia, China – şi participările la festivaluri internaţionale, evenimente care i-au confirmat pretutindeni prestigiul.

 

Mihnea Ignat

Născut la Craiova, în anul 1980, MIHNEA IGNAT şi-a finalizat studiile muzicale la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi la Universitatea de Muzică şi Arte Frumoase (Universität für Musik und darstellende Kunst) din Viena. Este dirijorul titular şi directorul artistic al Orchestrei Filarmonice a Universităţii din Alicante, de la înfiinţarea acesteia, în 2005. Printre orchestrele cu care a lucrat sau continuă să colaboreze se numără Danish National Symphony Orchestra, RTE National Symphony Orchestra, Frankfurter Museum Orchester, Orchestra Sinfonica din Bilbao, Orchestra Sinfonica din Cordoba, Orchestra Simfonică Naţională a Republicii Dominicane, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române şi majoritatea orchestrelor filarmonice din România. De asemenea, a colaborat cu solişti renumiţi: Mariana Nicolescu, John O’Conor, Miguel Angel Estrella, Renata Pokupić, Celine Byrne, Cristina Anghelescu şi Suzanne Murphy.

 

În luna mai 2011, Alexandru Tomescu a pornit la drum cu celebra sa vioară Stradivarius, în cel de-al patrulea turneu naţional Stradivarius, în 14 oraşe din România. Ca program, a ales cel mai riscant pariu pus vreodată de un violonist: Integrala Capriciilor de Paganini, într-o singură seară.

Cu o carieră impresionantă, ce se desfăşoară pe patru continente şi peste 30 de ţări, ALEXANDRU TOMESCU se detaşează net drept liderul tinerei generaţii de violonişti români. Pretutindeni publicul şi presa apreciază la superlativ personalitatea carismatică a artistului, profunzimea şi frumuseţea interpretărilor sale. Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii I naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu. Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio – Bucureşti, tânărul violonist desfăşoară o intensă activitate muzicală la nivel naţional, concertând pe scenele tuturor filarmonicilor din ţară. În calitatea sa de preşedinte al Fundaţiei culturale „Remember Enescu”, este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea Concursului internaţional de vioară „Remember Enescu”. În mâinile tânărului artist se găseşte celebra vioară Stradivarius Elder – Voicu din 1702, instrument de o inestimabilă valoare, ce face parte din Patrimoniul Naţional al României.